Prezident vyhovel Kaliňákovi, cestou domov sa mu pokazilo auto

TA3 TASR SITA
7.4.2017 10:33

Andrej Kiska po tom, ako ho kritizovali pre pričasté používanie lietadla, sľúbil, že bude častejšie využívať auto. Jeho prvá cesta domov na východ však bola strastiplná.

Prezident vyhovel Kaliňákovi, cestou domov sa mu pokazilo auto
Facebook.com/ Roman Krpelan

Prvú poruchu ešte opravili

Prezident na žiadosť ministra vnútra Roberta Kaliňáka vo štvrtok pri svojej ceste na východ Slovenska nevyužil vládnu letku, ale prepravoval sa tam autom. To, ako na svojom facebooku informoval prezidentov hovorca Roman Krpelan, sa pokazilo.

Prvú poruchu, ktorú sa policajtom podarilo odstrániť, malo auto pri Banskej Bystrici. Vtedy ešte nebolo podľa Krpelana nutné presadať do náhradného auta, ako sa to už stalo v minulosti. Do náhradného vozidla si musel prezident Kiska presadnúť pri Ivachnovej, kde sa auto definitívne pokazilo.

Prezident: Nevnímam to tragicky, autá sa kazia

Kiska označil problémy počas jeho cesty autom z Bratislavy do Popradu za menšiu nepríjemnosť. „Cestu z Bratislavy som ako osoba absolvoval viac ako tisíckrát a zažil som aj komplikovanejšie cesty. Nepovažujem to za niečo tragické,“ komentoval situáciu prezident počas návštevy školy v Ihľanoch.

„Autá sa kazia, pokazili sa aj tieto. Mám však ako prezident tú výhodu, že máme jedno auto v zálohe, a tak si mám kam presadnúť, aby som prišiel na dané akcie na čas,“ povedal Kiska, ktorý do Popradu pricestoval za necelých päť hodín. Ako mu podľa jeho slov bolo povedané, problém s vozidlom spôsobila skrutka vpichnutá do zadnej pneumatiky.

Vyzval ministra, aby povedal pravdu

Koalícia hlavne ústami ministra vnútra začala Kiskovi vyčítať využívanie vládnych špeciálov. Prezident prisľúbil, že bude žiadosť ministra vnútra rešpektovať a prepravovať sa viac autom. Zároveň sa vyjadril, že by bol rád, ak by aj minister vnútra rešpektoval jeho priania. „Tak, ako som od začiatku svojho pôsobenia rešpektoval vyjadrenia ministra vnútra a využíval vládnu letku, tak teraz opätovne rešpektujem žiadosť ministra vnútra o to, aby som obmedzil využitie vládnej letky. Ak by minister vnútra v sebe našiel odvahu a postavil sa pred verejnosť a skutočne povedal, ako celá táto situácia vznikla, tak celú túto kampaň proti prezidentovi by sme vôbec nemuseli mať,“ povedal Kiska pred časom.

Poslanci okrem toho schválili aj uznesenie, v ktorom žiadajú prezidenta Kisku, aby lietadlá leteckého útvaru ministerstva vnútra využíval iba na cesty súvisiace s výkonom jeho ústavnej funkcie. Uznesenie v pléne parlamentu predniesol koaličný poslanec za SNS Anton Hrnko a podpísaní sú pod ním okrem neho aj poslanec za Smer-SD Martin Nemky a Elemér Jakab (Most-Híd).

319-krát medzi Bratislavou a Popradom

Prezident Andrej Kiska letel podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka medzi Bratislavou a Popradom na vlastnú žiadosť 319-krát, lety stáli 789 525 eur. V rokoch 2015-2017 lietadlá letky MV vykonali podľa Kaliňáka vyše 800 letov s ústavnými činiteľmi SR. Z toho prezident letel 454-krát, premiér 183-krát, predseda parlamentu 66-krát a ostatní ústavní činitelia, najmä ministri, 178-krát.

Minister vnútra predložil informáciu o využívaní letky ministerstva vnútra za roky 2015 až 2017 na žiadosť poslancov za Smer, ktorí vychádzali z medializovaných informácií, že prezident využíva letku na cesty, ktoré nie sú vždy služobné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok