Na hraniciach Únie platia systematické kontroly, majú nás chrániť pred terorizmom

TA3 TASR
7.4.2017 08:15

Občania Európskej únie, čiže aj Slováci, budú predmetom systematických kontrol na vonkajších hraniciach EÚ. Do platnosti totiž vstupuje nová európska legislatíva, zameraná na "zahraničných bojovníkov", ktorí odchádzajú do Iraku a Sýrie alebo sa z týchto blízkovýchodných krajín vracajú.

Na hraniciach Únie platia systematické kontroly, majú nás chrániť pred terorizmom
SITA/AP

Využijú databázy

Hovorca Európskej komisie potvrdil, že členské štáty EÚ majú povinnosť zabezpečiť tieto kontroly "po konzultácii s príslušnými databázami" s cieľom zistiť, či osoby prekračujúce hranice predstavujú nebezpečenstvo pre verejný poriadok alebo vnútornú bezpečnosť.

Eurokomisia navrhla toto opatrenie mesiac po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra 2015. Následne bola táto právna úprava predmetom rokovaní medzi Radou a Európskym parlamentom. Europarlament odobril tento návrh vo februári a do platnosti vstupuje dnes, 7. apríla.

Doteraz boli predmetom systematických kontrol na vonkajších schengenských hraniciach iba občania tretích krajín, mimo EÚ, ktorých údaje boli preverované cez databázu podozrivých osôb. Nové nariadenie znamená podrobné kontroly cestujúcich pri odchode z krajín EÚ - tí okrem doteraz bežnej kontroly dokladov totožnosti budú preverovaní aj cez databázy s údajmi od bezpečnostných zložiek.

Medzi džihádistami sú tisíce Európanov

Toto nariadenie však neplatí pre občanov Írska a Spojeného kráľovstva, ktoré sa neriadia Kódexom schengenských hraníc. Poslanci EP presadili niekoľko zmien v právnom návrhu. V prípade kontrol, ktoré spôsobia príliš dlhé rady na kontrolných bodoch námorných a pozemných hraníc, členské štáty EÚ môžu vykonávať cielené kontroly cestujúcich. Na letiskách budú tieto cielené kontroly prebiehať po dobu šiestich mesiacov s možnosťou ich predĺženia.

Nová právna úprava bola prijatá v dôsledku fenoménu "zahraničných bojovníkov". Koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove v decembri 2016 upozornil, že na bojiskách v Iraku a Sýrii sa po boku džihádistov nachádza okolo 2000-2500 európskych občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok