Režisér James Cameron sa ponoril na dno Mariánskej priekopy

SITA, TA3
26.3.2012 08:40

Režisér James Cameron sa úspešne potopil na najhlbšie známe miesto na zemi, keď v špeciálne navrhnutej ponorke dosiahol dno Mariánskej priekopy. Na miesto známe ako Challenger Deep, ktoré sa nachádza 10 902 až 10 916 metrov pod hladinou Tichého oceánu, dorazil 57-ročný filmár krátko pred ôsmou ráno miestneho času.

Informovala o tom National Geographic Society, ktorá na expedíciu dohliada. "Všetky systémy sú v poriadku," boli podľa webovej stránky National Geographic Cameronove prvé slová po tom, ako dosiahol dno. "Byť na dne nebol nikdy taký dobrý pocit. Nemôžem sa dočkať, kedy sa s vami podelím o to, čo tu vidím," napísal kanadský rodák na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter z dna priekopy.

Najnižší bod Mariánskej priekopy ľudia dosiahli len raz pred ním, keď tam v roku 1960 poručík amerického námorníctva Don Walsh a švajčiarsky oceánograf Jacques Piccard strávili 20 minút v batyskafe Trieste. Cameron tak ako prvý absolvoval sólový ponor na toto miesto, pričom tam strávil tri hodiny zbieraním vzoriek pre morských biológov a geológov. Expedícia nazývaná Deepsea Challenge je spoločným projektom Camerona, National Geographic a výrobcu hodiniek Rolex. Jej cieľom je rozšíriť vedomosti o tomto málo známom mieste na zemi.

Zostup na dno trval Cameronovi dve hodiny a 36 minút, zatiaľ čo výstup bol podľa National Geographic nečakane rýchly - necelých 70 minút. Ponorka Deepsea Challenger dlhá 7,3 metra sa vynorila na hladine Tichého oceánu na poludnie miestneho času. O svojom pobyte na dne oceánu by mal Cameron verejnosť informovať ešte dnes. Po analýzach zozbieraných vzoriek publikujú výsledky expedície v časopise National Geographic.

I keď je Cameron známejší ako režisér filmových hitov ako Votrelci (1986), Priepasť (1989), Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991), Titanic (1997) alebo Avatar (2009), podmorské výskumy mu nie sú cudzie. Pred nakrúcaním Titanicu sa napríklad 12-krát ponoril k vraku legendárnej lode. Odvtedy viedol ďalších šesť expedícií, je autorom vedeckej štúdie o nemeckej bojovej lodi Bismarck a vykonal rozsiahle 3D mapovanie hlbokomorských hydrotermálnych prieduchov.

Informácie pochádzajú z webových stránok news.nationalgeographic.com, www.bbc.co.uk a agentúry Reuters.

appeal
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok