Fico v parlamente hovoril o sexe, RTVS aj o pracovných miestach

TA3 TASR SITA
6.4.2017 15:27

Rober Fico na parlamentnej Hodine otázok informoval o rozpracovaných investíciách za 2,5 miliardy eur, ktoré by mohli na Slovensko priniesť 30-tisíc pracovných miest. Premiér tiež ostro skritizoval médiá, ktoré vraj kryjú prezidenta a uviedol, že ho uráža prítomnosť Borisa Kollára v parlamente.

Kritizoval RTVS i Kollára

Premiér bude poslancom strany odporúčať, aby sa vo voľbách generálneho riaditeľa RTVS postavili za zmenu na čele RTVS. Ako povedal v odpovedi na poslaneckú otázku Ondreja Dostála, súčasné vedenie RTVS nezvládlo verejnoprávnosť.

RTVS by si podľa neho mala vážiť verejnoprávnosť a nie sledovanosť. „Smer sa má právo rozhodnúť,“ povedal v súvislosti s tým, že nového generálneho riaditeľa RTVS budú voliť v lete poslanci NR SR. Mediálna oblasť je podľa Fica pokrivená tak, že znemožňuje demokratickú politickú súťaž. Upozornil, že je zatajované, čo robí vláda.

„Všetky médiá kryjú prezidenta, lebo je prezidentom 24 hodín. Ja som predsedom vlády 12 hodín? Kryjú sa totálne prešľapy,“ vyhlásil Fico, ktorého uráža, že v NR SR je poslanec, ktorý preukázateľne s mafiánmi chodil na dovolenku, obchodoval s drogami „a chcel vyšukať 15-ročné dievča“. „Keby to robil náš človek, tak ho mediálne popravíte,“ vyhlásil Fico.

RTVS sa bráni

"Rozhlas a televízia Slovenska sa dlhodobo odmieta nechať vtiahnuť do politického súboja a plní si všetky zákonné povinnosti verejnoprávneho vysielateľa," uvádza sa v reakcii rádiotelevízie na vyjadrenie predsedu vlády v parlamentnom pléne.

RTVS zároveň zdôrazňuje, "že inštitúcii ako aj jej spravodajstvu verí stále viac divákov a poslucháčov. Svedčia o tom nielen dlhodobé prieskumy a trendy na slovenskom mediálnom trhu, ale aj výsledky medzinárodných prieskumov, akým je nepochybne napríklad Eurobarometer. Slovensko v minulom roku skončilo spolu s Nemeckom na 5. mieste spomedzi členských štátov EÚ v otázke nezávislosti verejnoprávnych médií od politických tlakov, boli sme tak v tesnom závese za krajinami ako Fínsko, Švédsko či Dánsko". Reakciu Rozhlasu a televízie Slovenska poskytla hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.

Miliardové investície

Vláda má podľa neho v súčasnosti podľa údajov ministerstva hospodárstva rozpracovaných približne 100 nových potenciálnych investícií, ktoré by mohli vytvoriť do 30.000 pracovných miest. "Celkovo ide o investície v hodnote viac ako 2,5 miliardy eur," vyčíslil premiér.

Spomenul napríklad potvrdenú investíciu spoločnosti Amazon do vybudovania centra strategických služieb v Seredi. "Jej spustenie bude verejne ohlásené začiatkom mája tohto roku," avizoval premiér. Investícia by mala podľa Fica vytvoriť v najbližšom čase viac ako 1000 pracovných miest.

Súčasne pripomenul nitriansky projekt Jaguaru Land Rover, ktorý nedávno získal aj ocenenie Svetovej asociácie agentúr na podporu investícií v Dubaji pre najlepší investičný projekt v regióne strednej a východnej Európy. "Tento závod priamo vytvorí takmer 3000 pracovných miest, avšak naviaže na seba ďalších 6000 v dodávateľskej sieti," dodal Fico.

Nový trend ho teší

Veľmi intenzívne sa podľa jeho slov pracuje na komunikácii s novými dodávateľmi Jaguaru, ktorých investície sa dajú očakávať ešte v tomto roku. Premiéra však podľa vlastných slov veľmi teší pozorovateľný trend v investíciách na Slovensku, ktorým je zvyšovanie vnútornej kvality investícií.

"Nebývalý rozmach súkromných investícií do technologických centier a centier strategických služieb je priamym predpokladom toho, aby sme raz a navždy prestali o Slovensku hovoriť ako o akejsi montážnej dielni," uviedol. Dôkazom toho sú podľa neho pripravované investície v Prešove, Žiari nad Hronom, Spišskej Novej Vsi či okolí Košíc.

Slovensko si však podľa predsedu vlády musí tiež uvedomiť, že príchod nových investícií, ktoré sú diametrálne odlišné oproti bežným montážnym činnostiam, ako boli známe v predchádzajúcom desaťročí, stavia krajinu pred neľahkú úlohu účinnej a dynamickej transformácie vzdelávacieho systému smerom k vyššiemu počtu a kvalite absolventov s technickým vzdelaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok