Recidivista uniesol české deti, držal ich v upravenej garáži

TA3 TASR
6.4.2017 13:31

Na 16 rokov väzenia odsúdil súd v Ústí nad Labem 37-ročného Zdeňka Hryščenka, ktorý podľa obžaloby vlani uniesol dve deti a desať dní ich zadržiaval v špeciálne upravenej garáži. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Recidivista uniesol české deti, držal ich v upravenej garáži
rozhlas.cz/Twitter

Musí zaplatiť odškodné

Predseda trestného senátu Jiří Bednář uviedol, že Hryščenko bol v minulosti už päťkrát súdne trestaný a podľa znaleckých posudkov je pravdepodobnosť jeho resocializácie minimálna. Obžalovaný bude musieť unesenému dievčaťu zaplatiť odškodné vo výške 18.500 eur a chlapcovi 9.240 eur. Obe deti v súčasnosti trpia posttraumatickou stresovou poruchou.

Štátny zástupca pre obžalovaného žiadal 16 rokov väzenia a detenciu. Obhajca chcel naopak len uloženie detencie alebo trest v polovici sadzby, keďže únosca vraj nemal v úmysle deťom ublížiť. Podľa vlastných slov si údajne chcel iba nájsť "malú kamarátku, s ktorou by sa hral a rozprával".

Hryščenko prepadol vlani v auguste vtedy 16-ročného chlapca a jeho 13-ročnú kamarátku. Oboch zviazal a odviezol do Ústia nad Labem, kde ich zatvoril do špeciálne upravenej garáže a zadržiaval ich tam desať dní.

V pátraní pomohol list

Podľa obžaloby sa im niekoľkokrát vyhrážal zabitím a zakopaním ich tiel v lese, ak budú kričať. Po deťoch pátrala polícia i rodičia. Zlom v pátraní priniesol list, ktorý deti napísali rodičom a poslal ho sám únosca z mesta Doksy, aby odviedol pozornosť od Ústia nad Labem.

Chlapcovi sa však do listu podarilo dostať slová ako "garáž" a "Střekov", vďaka čomu rodičia deti našli. Za hnedou plechovou bránou garáže boli ďalšie dvoje dverí. Garáž bola odhlučnená a zariadená ako malý byt. Nechýbala toaleta, tečúca voda, sporák či matrace na spanie.

Hryščenko bol tiež obžalovaný z niekoľkých ďalších trestných činov, napríklad z výroby a držania detskej pornografie. V Ústí nad Labem si podľa obžaloby vlani natáčal cez okno neplnoleté dievča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok