Rozvíjajúce sa ázijské ekonomiky porastú najslabšie za posledné roky

TA3 ČTK
6.4.2017 11:12

Rozvíjajúce sa ekonomiky Ázie v tomto roku porastú najpomalšie za 16 rokov. Bude to v dôsledku postupného spomaľovania rastu v Číne a možných vplyvov globálnych politických a ekonomických neistôt. Uviedla to Ázijská rozvojová banka, ktorá nechala svoj odhad rastu pre túto oblasť bez zmeny na úrovni 5,7 percenta.

V najnovšej prognóze však ADB mierne zvýšila svoj odhad pre Čínu. Tohtoročný nárast rozvíjajúcej sa Ázie by bol podľa prognózy ADB najslabší od roku 2001, informovala agentúra Reuters. Vlani tento región rástol tempom 5,8 percenta a pre budúci rok banka očakáva zopakovanie tohtoročného tempa.

Číne, ktorá preorientováva ekonomiku z dôrazu na investície a vývoz smerom k spotrebe, ADB predpovedala rast o 6,5 percenta po vlaňajšom tempe 6,7 percenta. V decembri banka odhadla čínsky rast na 6,4 percenta a vlani v marci na 6,3 percenta. Budúci rok čaká druhú najväčšiu ekonomiku sveta ďalšie spomalenie na 6,2 percenta.

Pre Indiu ADB, naopak, zhoršila odhad pre aktuálny rok na 7,4 percenta z doterajších 7,8 percenta. V roku 2018 sa tu očakáva mierne zrýchlenie rastu na 7,6 percenta. Juhovýchodná Ázia tento rok mierne zrýchli rast na 4,8 percenta a budúci rok na päť percent. Južná Ázia by mala tento rok expandovať o sedem percent a ten nasledujúci o 7,2 percenta, odhadla ADB.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok