Poslanec Smeru spoznal svoj trest, výbor zistil dve pochybenia

TA3 TASR
6.4.2017 09:35

Poslanec za Smer Stanislav Kubánek zaplatí pokuty spolu vo výške 24-tisíc eur za to, že počas viacerých rokov nemal pozastavenú živnosť a navyše bol aj konateľom obchodnej spoločnosti. To ústavný zákon o konflikte záujmov zakazuje.

Sankciu Kubánkovi uložil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. "Boli konštatované dve porušenia ústavného zákona. Jedno bolo, že mal živnosť a druhé, že bol štatutárom. Za každé dostal pokutu šesť mesačných platov, teda spolu 12 platov," uviedol po rokovaní predseda výboru Martin Poliačik zo strany SaS.

Dve konania a pokuty navrhol Kubánkovi Jozef Burian zo Smeru po tom, čo koaliční poslanci nesúhlasili s pôvodnými deviatimi konaniami a pokutami v celkovej výške 108.000 eur. Odvolávali sa na rozhodnutie Ústavného súdu SR. Podľa Buriana hovorí, že sa nemajú tieto porušenia rozdeľovať podľa rokov. Zhrnul ich teda do dvoch konaní, prvé sa týka živnosti a druhé konateľstva. Kubánek nemal počas viacerých rokoch pozastavenú živnosť a bol aj konateľom obchodnej spoločnosti.

Svoj prehrešok zistil sám pri kontrole administratívnych náležitostí spojených s jeho pôsobením v Národnej rade. Sám o tom informoval výbor a opakovane uviedol, že je pripravený niesť za svoje pochybenie následky. "Je to moja chyba. Pochybil som a musím za to niesť zodpovednosť," povedal po začatí konaní Kubánek, ktorý je pripravený pokutu zaplatiť. Dodal, že ide o prvé jeho porušenie ústavného zákona. Veci si podľa vlastných slov dal už do poriadku "Všetkého som sa vzdal. Konateľstvo mi padlo a čo sa týka mojej firmy, mám to zrušené," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok