Opozícii sa po celonočnej schôdzi nepodarilo odvolať Richtera

TA3 SITA TASR
6.4.2017 16:10

Mimoriadna schôdza parlamentu sa skončila. Minister práce Ján Richter zostáva ďalej vo svojej funkcii. Koaliční poslanci ho podľa očakávania podržali a hlasovali proti jeho odvolaniu. Richtera opozícia obviňovala z nečinnosti v kauze resocializačného strediska Čistý deň v Galante.

Online sme ukončili.

09:25 Po 16-hodinovom odvolávaní ministra práce pokračujú poslanci v 14. schôdzi. V úvode 12. rokovacieho dňa hovoria o zmene zákona o štátnej správe a školskej samospráve z dielne Ota Žarnaya

8:19 Za vyslovenie nedôvery Richterovi hlasovalo len 57 poslancov zo 128 prítomných. Proti vysloveniu nedôvery hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a Mostu-Híd, ministra podržali aj členovia SNS, zdržal sa len Jaroslav Paška. Za zosadenie ministra z funkcie hlasovali poslanci SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina aj ĽSNS a väčšina nezaradených. Richard Vašečka Z OĽaNO-NOVA nehlasoval.

nr-sr-richter-odvolavanie-hlasovanie-1140-px-sita-peter-madar_0a000002-37c9-2ab2.jpg

7:48 Návrh na odvolanie sa opiera o argumenty, ktoré sa rozchádzajú s reálnymi ekonomickými údajmi a trendmi v SR. Je o tom presvedčený poslanec Smeru-SD a šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny. "Je zrejmé, že toto rokovanie parlamentu je skôr politickou hračkou opozície ako serióznou analýzou práce rezortu," konštatoval.

Nezaradený poslanec Jozef Mihál upozornil, že ministra Richtera bránili iba jeho stranícki kolegovia zo Smeru-SD a nie ostatní koaliční partneri. "Bola to iba povinná jazda spolustraníkov, ktorí ako ambasádori bránili svojho straníckeho pokladníka " konštatoval.

Počas rozpravy podľa neho zaznel dostatočný počet argumentov, prečo by malo byť zariadenie Čistý deň zatvorené "Prosím vás, zamyslite sa, prečo minister Richter napriek všetkým týmto faktom tak urputne bráni toto zariadenie. Stojí vám to za to, aby ste sa pod to aj vy podpísali, tým že ho budete brániť?" obrátil sa Mihál na koaličných poslancov a vyzval ich, aby hlasovali za jeho odvolanie.

6:39 Mimoriadna schôdza trvá už takmer 15 hodín. Od štvrtkového popoludnia v nej doteraz vystúpilo viac ako 20 písomne prihlásených poslancov, ústne sa do rozpravy prihlásilo ešte sedem zákonodarcov.

03:57 Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v pléne vyhlásil, že bol do kauzy Čistého dňa namočený nechtiac. „Som neštandardný politik, ale nemám problém veci vysvetliť. Áno, správy neboli v poriadku, ale nebol som vtedy v politike. Nevedel som koľko má rokov a že je v resocializačnom zariadení. Podľa fotografií som si myslel, že mala aspoň 19 rokov,“ povedal.

Kollár by chcel, aby minister povedal, čo je za všetkým. „Jedno zariadenie, ktoré urputne bránia špičky Smeru. Čo je za tým, keď sex na rozlúčku vám nevadí, ale vadia vám moje smsky? Farizeji. Dnes sám premiér prišiel bojovať za Čistý deň. Čo je za tým? Sú vydieraní? Premiér predviedol histerické divadlo. Ale chápem ho, lebo kôň, ktorý skapíňa najviac kope,“ vyhlásil Kollár.

Fico je podľa Kollára štandardný politik, ktorý začínal hlasom podobným Ficovi. Ten oznámil, že zarobil vlastnou hlavou 50 miliónov. „Má svojich oligarchov. Široký, Poór, Výboh. Musí to všetko tajiť. Na rakúskom letisku objíma milenku. On je ženatý chlap. Musí klamať. Máme modelku, liepala sa holá po traktore, dnes je na úrade vlády. Milenka Fica. Nemôže to povedať. Musí klamať. On je štandardný politik,“ zdôraznil Kollár s tým, že on si Máriu Troškovú, keď bude na úrade vlády nechá, lebo už bude zapracovaná a on nebude musieť klamať, lebo nemá žiadnu manželku.

01:50 Sú témy, ktoré by nemali byť predmetom politického súboja, ale kvôli opozícii sa tak stalo, myslí si poslanec vládneho Smeru-SD Erik Tomáš. "Opozícia chcela cynickým a niekedy aj vulgárnym spôsobom zneužiť túto tému proti vláde. Táto téma nemá víťazov, len porazených. Bohužiaľ tými, ktorých to zasiahlo najviac, sú deti," vyhlásil. Vyzval pritom všetkých politikov, aby dali od témy ruky preč. "Téma potrebuje pokoj, nechajme, aby si príslušné orgány dokončili svoju prácu," doplnil Tomáš.

Podľa vlastných slov chápal rozhodnutie Richtera ponechať zariadeniu Čistý deň akreditáciu. Obvinenia opozície podľa Tomáša neboli doteraz podložené faktami. Orgány činné v trestnom konaní však naďalej preverujú všetky podozrenia a trestné oznámenia.

"Chcem vyhlásiť, že ak by sa preukázalo, že čo i len jednému dieťaťu bolo ublížené, právo tohto dieťaťa bude pre mňa nadovšetko a budem tvrdo požadovať vyvodenie zodpovednosti. Rovnako však, ak orgány činné v trestnom konaní nepotvrdia, že sa niečo stalo, od vás by som očakával, že sa celej tamojšej komunite ospravedlníte," odkázal opozičnej poslankyni Natálii Blahovej, ktorá kauzu od začiatku medializuje.

00:00 Odvolávanie ministra práce Jána Richtera sa prehuplo do ďalšieho dňa. Plénum Národnej rady rokuje už osem hodín. Na svoje vystúpenie čaká ešte približne 20 písomne prihlásených zákonodarcov. Ďalší sa následne môžu prihlásiť ústne. Pripomíname, že na odvolanie je potrebných najmenej 76 hlasov.

23:44 Konanie Jána Richtera je pre opozičnú poslankyňu Janu Kiššovú také vážne, že stratil jej dôveru a to prejaví aj pri svojom hlasovaní na aktuálnej mimoriadnej schôdzi venovanej návrhu na jeho odvolanie. "Už dávno som nebola z konania žiadneho z predstaviteľov vlády taká zhrozená a znechutená. Pán minister, vážnym spôsobom konkurujete svojmu kolegovi ministrovi Kaliňákovi," vyhlásila Kiššová v rámci rozpravy.

22:35 Do rozpravy sa zapojila aj poslankyňa hnutia OĽaNO Erika Jurinová. "Dôstojnosť človeka by mala byť na prvom mieste," odkázala ministrovi Richterovi. "Preto si myslíme, že je potrebné, aby to zariadenie ďalej nemohlo spôsobovať traumu deťom," dodala.

22:25 Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha vyhlásil, že opozícia v kauze Čistý deň kryje poslanca Borisa Kollára. Ten si vymieňal s bývalou chovankyňou Čistého dňa šteklivé správy. "Ani slovko o Borisovi Kollárovi, pritom Boris Kollár je úchyl," povedal Blaha.

21:44 Do rozpravy sa písomne prihlásilo 24 poslancov NR SR. Rozprava tak bude trvať niekoľko hodín. Okrem písomne prihlásených sa môžu ďalší poslanci prihlásiť aj ústne.

20:58 Na vystúpenie ministra práce reagoval opozičný poslanec z OĽaNO Richard Vašečka. "Vy ste ako fašisti. Nie, vy ste horší. Vy ste pri vláde. Máte tu vodcu, ktorý môže urážať koľko chce," povedal na adresu vlády.

Jana Cigániková zo SaS označila poslancov smeru za ťuťmákov, ktorí na nič nemajú svoj vlastný názor. "To musí byť niečo veľké, keď vám stojí za to mať na rukách špinu," dodala.

20:55 Ján Richter považuje opozičný návrh na jeho odvolanie v parlamente za dehonestáciu inštitútu vyslovenia nedôvery členovi vlády. Ako povedal v rozprave v NR SR, predkladatelia sa v ňom neštítia klamať bez relevantných argumentov.

„Opozícia sa rozhodla proti vláde vyvolávať negatívne vášne a zneužívať city ľudí. Vtedy netreba používať argumenty. Treba ich len predniesť dramaticky a len útočiť s použitím najprimitívnejších úderov pod pás. Aby zostal len špinavý politik,“ konštatoval.

Podľa Richtera podozrenie, že má osobný alebo politický záujem, aby zariadenie Čistý deň nebolo zrušené a tiež tvrdenie, že v ňom naďalej dochádza k poškodzovaniu maloletých, sú schémy, podľa ktorých, si treba najskôr niečo vymyslieť, potom to opísať obludnými výrazmi a potom z toho vyrobiť obvinenie.

„Neexistuje ani len jeden, aspoň nepriamy dôkaz, že by som sa kontaktoval s predstaviteľmi Čistého dňa, nikdy som toto zariadenie nenavštívil,“ povedal. Zároveň minister upozornil, že predsedom správnej rady zariadenia je bývalý poslanec NR SR za SDKÚ Zoltán Horváth, ktorý bol kedysi koaličný partner súčasnej opozície a nie jeho.

Natáliu Blahovú zo SaS minister vyzval, aby sa ospravedlnila sociálnym kurátorom. Chce, aby sa vyjadrila, či dievčatá za výpovede boli uplatené. „Pani Blahová, hovorili ste o týraní, neváhajte a konajte. Dajte podklady orgánom činným v trestnom konaní,“ vyzval poslankyňu minister.

19:45 Lucia Ďuriš Nicholsonová vyhlásila, že tento štát sa hyenisticky správa k deťom s ťažkým zdravotným postihnutím. Toto sa podľa jej slov deje na úradoch spadajúcich pod rezort ministra Richtera, čím odôvodňovala návrh na jeho odvolanie. V systéme poberateľov peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia bolo podľa jej slov k 31. decembru 2015 celkovo 226.168 poberateľov.

"A ako sa tento štát prostredníctvom úradov práce, ktoré sú priamo pod vedením ministra, správajú k ťažko zdravotne postihnutým deťom od nula do šesť rokov? Okrem peňažného príspevku na zvýšené výdavky poberalo jedno dieťa peňažný príspevok na kúpu pomôcky, päť detí peňažný príspevok na osobnú asistenciu, jedno dieťa príspevok na opravu pomôcky, jedno dieťa príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia, 25 detí príspevok na kúpu motorového vozidla a tri deti príspevok na prepravu," vymenúvala podpredsedníčka parlamentu.

Takto sa podľa jej slov správa sociálny štát k ťažko zdravotne postihnutým deťom, ktoré sú v systéme. To znamená, pri ktorých je naozaj jednoznačné, že sú zdravotne ťažko postihnuté. Následne opísala prípady niekoľkých ťažko zdravotne postihnutých detí a toho, ako sa k nim zachovali úrady.

19:35 Na Blahovej prejav reagoval aj premiér Robert Fico. Mimoriadna schôdza venovaná opozičnému pokusu o odvolanie ministra práce Jána Richtera pre kauzu Čistý deň je podľa neho absurdná a opozícia nepredložila jediný relevantný argument. Viac ako dvaapolhodinové úvodné vystúpenie Natálie Blahovej označil za babské táraniny.

"Za tri hodiny ste nepredložili jediný argument, ktorý by odôvodňoval tento návrh. Babské táraniny sú jedna vec, konkrétne argumenty na odvolávanie člena vlády sú vec druhá," upozornil predseda vlády a návrh opozície označil za šialený.

Predkladateľov sa pýtal, či im neprekáža, že sa pod neho podpísal aj Boris Kollár, teda "poslanec nafotený so všetkými mafiánmi, napojený na obchod s drogami" a podľa Fica poslanec, ktorý chcel sex s 15-ročným dievčaťom. "Ak vám toto nevadí, tak je mi to ľúto," odkázal šéf exekutívy.

Opozícii tiež pripomenul, že to boli pravicoví a liberálni politici, ktorí v minulosti rozhodli, že deti sa majú prevychovať a liečiť v súkromných zariadeniach. "Ak tu máme deti, o ktorých rozhodne súd, že majú ísť do takých zariadení, alebo ich tam pošlú rodičia, minister Richter je pripravený vytvoriť podmienky, aby boli tieto deti umiestnené v štátnych zariadeniach. Toto je sociálny štát," vyhlásil.

18:59 Ján Richter je podľa predkladateľky návrhu Natálie Blahovej politicky zodpovedný za to, že sú závažným spôsobom opakovane a systematicky ohrozované práva a záujmy maloletých detí. A že je ohrozovaný ich život, zdravie a zdravý psychický, fyzický a sociálny vývin.

Jej vystúpenie trvalo viac ako dve a pol hodiny. Z koalície ju v sále počúvalo len pár poslancov, vicepremiér Peter Pellegrini a minister Richter. Ani z opozície v sále nesedeli všetci. Richter podľa Blahovej slov svojím konaním a nekonaním spôsobil, že platné zákony nie sú rešpektované, že systematické porušovania zákonov nie sú sankcionované, že nebola vyvodená žiadna zodpovednosť voči jednotlivcom, orgánom štátnej a verejnej správy, ktoré sú zjavne zodpovedné za úmyselné porušenia zákonov a zanedbania svojich povinností.

"Minister Richter sa aktívne spolupodieľa na porušovaní zákonov a garantuje nedotknuteľnosť tým, ktorí sa takýchto činov dopúšťajú. Tým sa stáva osobne a politicky zodpovedný za bezprecedentný morálny rozvrat v rezorte, ktorý bol poverený riadiť. Porušovanie základných práv a slobôd, týkajúce sa tých najbezbrannejších obyvateľov krajiny, maloletých detí, je fatálnym prehreškom proti ľudskosti, ľudským právam, platným zákonom a medzinárodným dohovorom, ktorými je SR viazaná," doplnila Blahová v úvodnom slove k návrhu na odvolanie.

Opozičná poslankyňa viac ako dve a pol hodiny čítala prípady dievčat, ktoré mali byť v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante sexuálne zneužívané. Cituje aj zo svedectiev bývalých klientov a rodičov, ktoré hovoria o psychickom deptaní detí, šikane a fyzickom násilí páchanom na deťoch. V sále zneli vulgarizmy, ktorými v zariadení deti nazývali, aj tresty, ktoré tam mali dostávať. Mali byť trestaní samotkami, odopieraním jedla aj injekciou, ktorá vyvolávala kŕče.

16:30 Vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí. Považuje ho za neodôvodnený a účelový a obvinenia za nepreukázané. V súvislosti s Richterovou prácou poukazuje na "sústavné vylepšovanie systému sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately".

Richter ešte pred rokovaním návrh na jeho odvolanie komentoval tým, že je znechutený a zhrozený z diania okolo resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante. Na opozičnú stranu SaS podal trestné oznámenie a chystá nový typ zariadení pre deti a rodiny ohrozené závislosťou. V súvislosti s "politickým kolotočom" okolo zariadenia Richter hovorí o hyenizme a morálnom bahne. Odmieta používanie detí a mladistvých ako štíty v osobnom a politickom boji.

Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi práce Jánovi Richterovi podali opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Pod iniciatívu sa podpísalo viac ako 50 poslancov. Opozícia je presvedčená, že Richterov rezort zlyháva.

Ministra dlhodobo kritizuje za jeho konanie v prípade galantského resocializačného zariadenia Čistý deň. Opoziční poslanci sú zároveň presvedčení, že Richter mal už dávno odobrať Čistému dňu akreditáciu, ako mu to odporúčala akreditačná komisia.

16:00 Podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár otvoril mimoriadne zasadnutie pléna, ktorého jediným bodom je vyslovenie nedôvery ministrovi práce Jánovi Richterovi. Rokovanie iniciovali svojimi podpismi opoziční poslanci, ako hlavný dôvod uvádzajú kauzu Čistý deň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok