Našli byt petrohradského atentátnika. V metre bol opäť problém

TA3 TASR
5.4.2017 10:30

Ruskí vyšetrovatelia vypátrali miesto, kde býval predpokladaný útočník z petrohradského metra, a urobili tam prehliadku. Do mesta dorazila matka údajného atentánika, ktorá je presvedčená o synovej nevine. V petrohradskom metre bol dva dni po útoku opäť poplach.

Páchateľ mal zrejme komplicov

Agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že počas prehliadky bytu sa nenašli nijaké podozrivé predmety ani výbušniny. Vyšetrovatelia sa na základe toho domnievajú, že páchateľ útoku mal zrejme komplicov, ktorí mu dodali po domácky vyrobené výbušné zariadenie.

Bastrykin súčasne nariadil preveriť možné spojenie predpokladaného páchateľa útoku 22-ročného Akbaržona Džalilova s džihádistickou organizáciou Islamský štát, ktorá je v Rusku zakázaná. Vyšetrovatelia skúmajú aj záznam bezpečnostných kamier spred domu, v ktorom Džalilov býval.

Záznam ho zachytáva pri odchode z domu s ruksakom a ďalšou batožinou. Výbuch nálože, z ktorej nastraženia vo vozni metra je podozrivý práve Džalilov, spôsobil smrť 14 ľuďom. Desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia. K výbuchu došlo v čase, keď sa súprava metra nachádzala medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút.

Ďalšia nálož bola nastražená na stanici Námestie povstania. Polícii sa ju podarilo nájsť a zneškodniť pol hodiny pred výbuchom. Na batožine, v ktorej bola výbušnina uložená, sa našla Džalilovova DNA, uviedla agentúra AP.

Dostali anonymné oznámenie

V petrohradskom metre bol aj dva dni po útoku opäť poplach. Stanicu Senné námestie a prechody na ďalšie dve stanice, Sadovaja a Spasskaja, museli zatvoriť. Dôvodom bolo "anonymné oznámenie".

Aj v predchádzajúci deň úrady zatvorili desať staníc metra. Všetky stanice sa nachádzali na modrej linke metra medzi zastávkami Moskovská a Petrohradská. Polícia ešte predtým zatvorila stanicu metra Senné námestie a kontrolovala jej priestory - dostala totiž informáciu, že na stanici je nastražená nálož.

Rodičia identifikujú telo

Do Petrohradu pricestovali aj rodičia predpokladaného páchateľa útoku. Informovala televízia Rossija-24. Podľa spravodajcu televízie matka predpokladaného samovražedného atentátnika pred novinármi uviedla, že neverí, že tento útok spáchal jej syn.

Agentúra Interfax napísala, že Džalilovovi rodičia by mali identifikovať telo predpokladaného atentátnika a podrobia sa výsluchu. Predtým ich vypočúvala aj polícia v kirgizskom meste Oš. Agentúra TASS s odvolaním sa na kirgizský Štátny výbor pre národnú bezpečnosť informovala, že etnický Uzbek Džalilov sa z Kirgizska do Ruska odsťahoval v 16 rokoch.

Zdroje v ruských bezpečnostných zložkách pre TASS uviedli, že Džalilov nebol objektom ich záujmu. Jeho meno nie je v žiadnych databázach s menami osôb podozrivých z extrémizmu. V Rusku nebol vyšetrovaný ani stíhaný.

Strýko podozrivého dnes pre kirgizský spravodajský portál 24.kg vyhlásil, že jeho synovec nebol extrémistom, aj keď do mešity chodieval pravidelne. Kirgizské médiá napísali, že takmer hneď po teroristickom útoku v Petrohrade rodina Džalilovovcov, žijúca v meste Oš, "niekam zmizla", a to vrátane mladšieho brata podozrivého.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok