Odhlasované. Parlament zrušil najkontroverznejší Mečiarov počin

TA3 SITA TASR
5.4.2017 17:14

Boj o zrušenie Mečiarových amnestií z 90. rokov vyvrcholil. Po zmenách ústavy poslanci napokon prešli aj ku konkrétnemu kroku - ústavnou väčšinou odhlasovali zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara a milosti Michala Kováča z 90. rokov. Koalícia predtým poďakovala opozícii za spoluprácu, opozícia zas hovorila o "slovenskej jari". Dianie okolo amnestií sme s vami sledovali online.

Odhlasované. Parlament zrušil najkontroverznejší Mečiarov počin
TASR

Online sme ukončili.

20:39 Zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara je predzvesťou zmeny. Uviedol dlhoročný policajný vyšetrovateľ, vyšetrovateľ zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska a v súčasnosti obhajca Peter Vačok.

19:20 "Nikdy som sa netajil tým, že amnestie považujem za morálne bahno. Dozrel čas i politická vôľa, aby sme túto stigmu slovenskej politiky odstránili," vyjadril sa na facebooku Robert Fico.

18:16 Národná rada urobila historicky významný krok k zrušeniu Mečiarových amnestií. Takto hodnotí VIA IURIS prijatie uznesenia, ktorým parlament ruší amnestie Vladimíra Mečiara.

"Zrušenie Mečiarových amnestií na pôde Národnej rady SR je historická udalosť. Je to významný signál nielen pre nastolenie spravodlivosti a vysporiadanie sa s minulosťou, ale aj pre našu budúcnosť. Znamená, že politici si nemôžu sami pre seba zabezpečiť beztrestnosť," povedal výkonný riaditeľ VIA IURIS Milan Šagát.

17:40 "Zrušenie Mečiarových amnestií je víťazstvo," po hlasovaní parlamentu to vyhlásil poslanec OĽaNO-NOVA Ján Budaj. "Je to úspech predovšetkým občanov SR, ktorí si vynútili zmenu postoja premiéra aj strany SNS," povedal na tlačovej konferencii v parlamente Budaj.

Mečiarove amnestie sa podľa neho podarilo zrušiť vďaka občanom, ktorí sa zaujímali o veci verejné. "Vďaka nim tu dnes môžeme stáť a ja im chcem poďakovať. Všetci sme urobili to, čo si vyžadovala verejnosť," zdôraznil Budaj.

Pripomenul, že dnešné rozhodnutie parlamentu poputuje teraz na Ústavný súd SR, ktorý má dva mesiace na to, aby ho preskúmal. Pokiaľ ho nezastaví, amnestie budú zrušené. Budaj zdôraznil, že aj keď začne plynúť lehota pre Ústavný súd, "už od zajtra je možné konať aj vo veci únosu, aj vo veci zmareného referenda a ďalších amnestovaných činov".

17:10 Historická chvíľa. Poslanci zrušili amnestie Vladimíra Mečiara a milosť bývalého prezidenta Michala Kováča svojmu synovi z konca 90. rokov. Za hlasovalo 129 poslancov. V sále sa ozval potlesk.

Všetko je teraz na ústavnom súde.

hlasovanie_0a000002-09db-5079.jpg

17:00 Pozrite si aj celú tlačovú besedu Jána Budaja:

15:45 Opozičný poslanec Ján Budaj sa postavil pred novinárov a v súvislosti s amnestiami hovoril o "slovenskej jari". Prakticky okamžite po hlasovaní bude podľa neho možnosť otvoriť súdne procesy, ktoré boli Mečiarovými amnestiami zastavené. Spomenul napríklad vyvodzovanie zodpovednosti voči niekdajšiemu ministrovi vnútra Gustávovi Krajčimu.

Budaj potom prečítal list poslancom od Anny Remiášovej, matky zavraždeného Róberta Remiáša.

13:07 Pozrite si vyjadrenia lídrov koaličných strán k rušeniu amnestií Vladimíra Mečiara.

12:02 Predseda vlády Robert Fico považuje dnešný deň za mimoriadne dôležitý. Zdôraznil, že sa nikdy netajil tým, že Mečiarove amnestie považuje za morálne bahno. Ich zrušenie považuje za jeden z najvýznamnejších počinov, ktorý koalícia za rok svojho pôsobenia vykoná. Zároveň vyzdvihol konštruktívny dialóg s opozíciou.

11:59 Poslanci ukončili rozpravu o amnestiách Vladimíra Mečiara. O ich zrušení sa má hlasovať dnes o 17:00.

11:20 Svoj návrh ohľadom milostí exprezidenta Kováča má aj Jana Cigániková z SaS. Žiada, aby nebola zrušená len milosť voči Michalovi Kováčovi mladšiemu, ale všetky milosti, ktoré udelil bývalý prezident Kováč obvineným v kauze Technopol. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner. "Ak má spravodlivosť platiť, nech platí pre každého rovnako," povedala v pléne Cigániková.

Peter Kresák z Mosta-Híd Cigánikovú upozornil, že takýto návrh nemôže dať. "Asi vám uniklo, že sme schválili text, ktorý zmocňuje Národnú radu, aby sa k niečomu vyjadrila uznesením. A to zmocnenie sa týka dvoch amnestií a jednej milosti. Nemôžete dávať návrh, ktorý by išiel nad rámec ústavného zmocnenia. Tým by ste celé uznesenie postavili do protiústavného svetla. Toto chcete? Hádam nie," poznamenal Kresák.

10:45 Poslanec SaS Ondrej Dostál navrhuje, aby sa nezrušila milosť exprezidenta Michala Kováča synovi z 12. decembra 1997. Návrh predniesol v parlamente. "Navrhujem, aby sme dnes zrušili Mečiarove amnestie a nerušili milosť pána prezidenta Kováča," povedal Dostál. Zároveň avizoval, že aj keby neprešiel jeho pozmeňujúci návrh, podporí navrhnuté uznesenie. "Pretože zrušenie Mečiarových amnestií je dôležitejšie ako nezrušenie milosti pána prezidenta Kováča," vysvetlil Dostál.

Tvrdenie, že udelenie milosti prezidentom Michalom Kováčom dlhodobo znepokojuje slovenskú spoločnosť, je podľa Dostála nepravdivé. "A nezodpovedá realite," vyhlásil. Pripomenul, že o zrušenie Mečiarových amnestií sa dlhodobo a opakovane usilovali politici z demokratickej časti politického spektra. To podľa jeho slov neplatí pre Kováčovu milosť.

09:45 Poslanec Smeru Erik Tomáš v pléne uviedol, že diskusiu o zrušení Mečiarových amnestií by v tomto štádiu, v ktorom je dnes, nemali sprevádzať nijaké roztržky. Tomáš pripomenul, že v čase, keď zavliekli Michala Kováča ml. do cudziny, bol ešte študent. „Zdalo sa mi to absurdné. Už vtedy prípad vyzeral ako v zlom filme. Ako novinár som sa venoval vyšetrovaniu týchto prípadov. Či sa nám to páči, tieto činy sú súčasťou histórie našej krajiny,“ povedal a dodal, že ľudia majú právo sa dozvedieť, ako konali tí, ktorým zverili túto krajinu. Upozornil na to, že strana Smer od začiatku považuje Mečiarove amnestie za morálny suterén. „Úprimne sa teším z toho, že sa opozícia pridala k návrhu, ktorý môže byť historický. Som rád, že môžem slobodne a zodpovedne hlasovať za ich zrušenie,“ dodal.

Poslanec SaS Martin Poliačik povedal, že na to, aby sa mohli poslanci uznesením zaoberať, bolo treba 30 podpisov, v skutočnosti ho podpísalo až 89 zákonodarcov. Poslanec Peter Kresák z Mosta pripomenul, že záujem poslancov bol vyšší, len z technických dôvodov sa musel proces podpisovania návrhu uznesenia ukončiť. „Ja budem ten najšťastnejší, keď sa nám podarí zásadným počtom podporiť toto uznesenie,“ povedal Kresák. Poliačik verí, že v hlasovaní o uznesení sa ešte jeden potrebný hlas nájde. „Potom začne ten najdôležitejší proces. Rozhodnutie ústavného súdu bude rozhodujúce,“ povedal. Podľa neho sa ukázalo, že zhoda v spoločnosti je príliš veľká na to, aby to ústavný súd mohol ignorovať.

09:30 Poslanci by dnes mali zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahnuť to chcú prijatím uznesenia, o ktorom začali diskutovať v úvode desiateho rokovacieho dňa 14. schôdze parlamentu. Pod dokument sa podpísalo 89 poslancov. Na predloženie uznesenia ich stačilo 30, na schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov.

V texte dokumentu NR SR uznáva, že slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojujú amnestie Vladimíra Mečiara a tiež aj udelená milosť Michala Kováča svojmu synovi. Parlament chce tieto rozhodnutia zrušiť "vychádzajúc z presvedčenia, že neoddeliteľnou súčasťou právneho štátu je rešpektovanie základných práv a slobôd, rešpektujúc princíp, že amnestiu nemožno udeliť predstaviteľom štátnej moci, osobám, ktoré konajú v ich mene alebo v súčinnosti s nimi a blízkym predstaviteľom štátnej moci, berúc do úvahy Deklaráciu o ochrane všetkých osôb pred núteným zmiznutím a Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím a odvolávajúc sa na sľub prezidenta SR, ktorého súčasťou je záväzok vykonávať svoje povinnosti v záujme občanov a zachovávať a obhajovať ústavu a ostatné zákony".

Ak plénum amnestie Mečiara a milosť Kováča zruší, posledné slovo bude mať ústavný súd. Ten do 60 dní buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v uvedenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena ústavy. Minulý týždeň za ňu hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci, okrem Antona Hrnka z SNS, ktorý bol proti. Kladne hlasovali aj všetci poslanci OĽaNO-NOVA, Sme rodina a väčšina poslancov SaS a nezaradených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok