Potvrdili totožnosť atentátnika z metra. Obetí mohlo byť oveľa viac

TA3 ČTK
4.4.2017 16:31

V petrohradskom metre pravdepodobne skutočne zabíjal Akbaržon Džalilov, potvrdili to ruskí vyšetrovatelia. Kirgiz bol aj mužom, ktorý nechal v inej stanici metra ďalšiu bombu, ktorá však nevybuchla. Útok má doteraz 14 obetí a desiatky zranených. Mŕtvych mohlo byť oveľa viac, ich počet pomohol znížiť svojim konaním strojvodca súpravy metra.

Mal spoločníka?

Ruskí vyšetrovatelia potvrdili, že atentát v petrohradskom metre pravdepodobne spáchal Akbaržon Džalilov, ktorý tiež zanechal inú nastraženú bombu v inej stanici podzemnej dráhy, ktorá však nevybuchla. Útok si podľa doterajších správ vyžiadal 14 mŕtvych a päť desiatok zranených.

O Džalilovovi, ktorý pochádzal z Kirgizska, ale mal ruské občianstvo, ako o páchateľovi atentátu už skôr novinárov informovala kirgizská rozviedka. Ruské úrady však zatiaľ tieto informácie nepotvrdzovali, vraj s ohľadom na vyšetrovanie. Doteraz sa tiež predpokladalo, že atentátnik mal spoločníka.

"Vyšetrovaním bola zistená identita muža, ktorý spáchal výbuch vo vagóne metra v Petrohrade. Bol to Akbaržon Džalilov, narodený v roku 1995," povedala Svetlana Petrenková, hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru, ruskej obdoby amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie.

Na taške odhalili stopy DNA

Petrenková tiež uviedla, že páchateľ útoku zanechal na stanici Námestí povstania aj inú nálož, ktorú zneškodnili policajti. Na taške, v ktorej bola bomba, kriminalisti odhalili stopy Džalilovovej DNA.

"Testy DNA a záznamy videokamier umožňujú predpokladať, že práve človek, ktorý spáchal atentát vo vagóne, zanechal tašku s výbušným zariadením aj na stanici Námestia povstania," povedala.

Vlak pohltil prach

Rušňovodič súpravy petrohradského metra po výbuchu nespanikáril, práve naopak. Vlak po explózii nespomalil a v súlade s bezpečnostnými predpismi zastavil až v najbližšej stanici. Podľa polície tak umožnil rýchly prístup záchranárov ku zraneným, čo pravdepodobne znížilo počet obetí na životoch.

"Počul som ranu a vlak pohltil prach. Okamžite som kontaktoval dispečing a popísal situáciu. Cez spojenie strojvodca-pasažier ku mne prichádzali zmätené správy zo všetkých vozidiel, cestujúci hovorili jeden cez druhého. Rozhodol som sa okamžite dôjsť so súpravou do stanice," povedal rušňovodič Alexandr Kaverin. Zdôraznil, že postupoval podľa predpisov.

Polícia konanie rušňovodiča ocenila. "K výbuchu došlo medzi stanicami a rušňovodič postupoval úplne správne, keď vlak nezastavil. Umožnil prístup záchranárov k zraneným a okamžitú evakuáciu," uviedla policajná hovorkyňa Svetlana Petrenková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok