Koalícia podržala poslanca Smeru, nemusí platiť 108-tisícovú pokutu

TA3 TASR
4.4.2017 15:48

Poslanec Stanislav Kubánek nemusí zaplatiť viac ako 100-tisíc eur za to, že počas výkonu verejnej funkcie niekoľko rokov nemal pozastavenú živnosť a bol konateľom firmy.

Počítajú so štvrtinovou sumou

Podnikanie síce zákon o konflikte záujmov zakazuje, ale koaliční poslanci Kubánka podržali. Pri hlasovaní o deviatich konaniach, ktoré spolu počítali s pokutou vo výške 108.000 eur, sa zdržali a Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií uznesenie neprijal. Koalícia avizuje vlastný návrh, ktorý by mal počítať s dvomi konaniami a pokutou spolu asi 24.000 eur.

Kubánek nemal vo viacerých rokoch pozastavenú živnosť, navyše bol aj konateľom obchodnej spoločnosti. Svoj prehrešok zistil sám pri kontrole administratívnych náležitostí spojených s jeho pôsobením v Národnej rade. Sám o tom informoval výbor. Kubánek hovorí, že k pochybeniu u neho došlo nedopatrením. Jeho prehrešky sa ťahajú viaceré roky, výbor riešil pôvodne spolu deväť konaní. To napadli koaliční poslanci a pri hlasovaní o pôvodných návrhoch sa zdržali.

Riešenie nepovažuje za šťastné

Jozef Burian zo Smeru vysvetlil, že chcel hlasovať za iný návrh, ktorý mal v pláne predniesť, ale nebolo mu to umožnené. "Chcel som podať návrh, kde uznávam, že pán Kubánek porušil zákon a chcel som navrhnúť za každé porušenie šesťmesačnú pokutu. Čiže za živnosť zvlášť a zvlášť za to, že bol konateľom spoločnosti," opísal Burian. Takto by teda boli dve konania a za každé by padla pokuta vo výške šiestich platov. Potvrdil, že za sankciu vo výške 12 platov zahlasuje.

Takéto riešenie zas nepovažuje za šťastné predseda výboru Martin Poliačik. "V prípade, že prijmeme úzus, že za jedno dlhodobé porušenie sa bude dávať iba jedna pokuta, potom tu pokojne môžeme mať v budúcnosti verejného funkcionára, ktorý bude šesť či sedem rokov podnikať so ziskom. Bude môcť viesť firmu počas viacerých funkčných období a bude čakať, kedy sa mu na to príde a bude vedieť, že mu za to hrozí iba jedna pokuta vo výške šesťnásobku platu a ešte si povie, že sa mu to oplatí," upozornil Poliačik. Myslí si, že ak príde koalícia s návrhom "len na dve pokuty", nebude to odrážať mieru porušenia ústavného zákona. Naďalej si myslí, že Kubánek mal byť pokutovaný sumou 108.000 eur.

Výbor riešil aj ďalšie konania. Poslanci Peter Šuca a Eugen Jurzyca dostali za nepozastavenú živnosť pokutu vo výške šiestich platov. Tri platy majú zaplatiť poslanci Andrej Hrnčiar aj Eduard Adamčík. Výbor ich pokutoval za to, že v majetkovom priznaní neuviedli pôžičku pre stranu #Sieť.

Dvojaký meter?

Na rozhodnutie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v prípade poslanca Kubánka reagovali aj opoziční poslanci. Vládna koalícia ukázala, že nie je poslanec ako poslanec a že meria dvojakými metrami. Povedal to na tlačovej konferencii v parlamente poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Lukáč.

Lukáč pripomenul, že poslanec Igor Matovič dostal finančnú pokutu za to, že nemal niekoľko dní pozastavenú živnosť. Keď sa toho dopustil opäť, výbor mu navrhol odobrať mandát, o čom rozhodne plénum. Lukáč zdôraznil, že na rozdiel od Matoviča Kubánek podnikal roky a pokutu napriek tomu dnes nedostal.

"Ide o dvojaký kilometer, ako hovorí premiér Fico. Dnes na základe rozhodnutia výboru je pri poslancovi Kubánkovi použitý iný kilometer ako pri poslancovi Matovičovi. Sme tu rovní a rovnejší, tento dvojaký kilometer zabíja Slovenskú republiku a je to rakovina spoločnosti," doplnil Jozef Viskupič. Veronika Remišová hovorí v súvislosti s touto nespravodlivosťou o strate dôvery vo verejné inštitúcie a o rozklade morálky spoločnosti. V OĽaNO-NOVA veria, že v prípade Kubánka dôjde k náprave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok