Novela o amnestiách je už v zbierke zákonov. Na rade je parlament

TA3 TASR
4.4.2017 12:55

Zmena ústavy, ktorá dáva parlamentu kompetenciu rušiť protiprávne amnestie a individuálne milosti prezidenta, už vyšla v zbierke zákonov. Poslanci národnej rady tak môžu pristúpiť ku zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi.

Uznesenie je pripravené

Podpredseda NR SR a šéf Mosta-Híd Béla Bugár už povedal, že uznesenie, ktorým parlament zruší amnestie Mečiara z roku 1998 a milosť Kováča svojmu synovi, je už pripravené. Parlament bude o ňom rokovať v stredu 5. apríla od rána, od 9. hodiny. Dohodu z grémia novinárom sprostredkoval predseda poslaneckého klubu Smer-SD Martin Glváč.

"Grémium bolo veľmi rýchle, neboli sme kompletní. Veľmi ma to vzhľadom na závažnosť témy prekvapuje. Neboli prítomní zástupcovia SaS, neprišiel Ján Budaj, predseda Sme rodina Boris Kollár poslal poslanca. Ale o deviatej začneme, takže je predpoklad, že ešte v stredu budeme hlasovať," povedal Glváč.

Aby sa o uznesení začalo rokovať, musí o to požiadať aspoň 30 poslancov. Na jeho schválenie je potom potrebných minimálne 90 hlasov. Ak plénum amnestie takýmto uznesením zruší, preverí ho ešte Ústavný súd SR, a to do 60 dní.

Rozhodnutie posúdi Ústavný súd

Zmena ústavy dáva parlamentu kompetenciu zrušiť amnestie či individuálne milosti prezidenta, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu, a prináša pravidlo, že zrušenie amnestií či milosti musí do 60 dní posúdiť Ústavný súd SR.

Ten buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v spomínanej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

Za novelizáciu ústavy hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci, okrem Antona Hrnka z SNS, ktorý bol proti. Kladne hlasovali aj všetci poslanci OĽaNO-NOVA, Sme rodina a väčšina poslancov SaS a nezaradených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok