Pri nálete zahynuli ženy a deti, Assadovci vraj útočili toxickým plynom

TA3 ČTK
4.4.2017 10:16

Pri nálete v sýrskej provincii Idlib prišlo o život najmenej 58 ľudí, vrátane žien a detí. Desiatky ďalších boli zranené. Informovala o tom exilová organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv SOHR.

Podľa nej išlo o lietadlá sýrskej vlády alebo jej podporovateľa z Ruska. Pri nálete bol vraj použitý toxický plyn. Útok sa odohral v oblasti ovládanej povstalcami na severozápade Sýrie v meste Chán Šajchún.

Organizácia SOHR, ktorá pôsobí v Británii a opiera sa o sýrske zdroje, citovala miestnych zdravotníkov, podľa ktorých sa mnoho ľudí udusilo. Zdravotníci popísali, že ľudia po útoku vracali a v ústach mali penu. Typ plynu SOHR nešpecifikovala.

SOHR a ďalší aktivisti dlhodobo obviňujú sýrsky režim z používania chemických zbraní, čo sýrska vláda odmieta. Organizácia Human Rights Watch vo februári zverejnila správu, podľa ktorej sýrske vládne vrtuľníky v minuloročných bojoch o Aleppo na severe Sýrie zhadzovali na obytné štvrte barely s chlórom. HRW uviedla, že vychádzala z rozhovorov so svedkami a z analýzy videoklipov a fotografií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok