Výbuch v petrohradskom metre má 14 obetí, z útoku podozrievajú Aziata

TA3 TASR ČTK
4.4.2017 06:28

Explózia v súprave petrohradského metra si vyžiadala 14 mŕtvych a takmer 50 zranených. Ruská polícia podozrieva z útoku samovražedného atentátnika zo strednej Ázie. Americký prezident Donald Trump ponúkol Rusku plnú podporu pri pátraní po páchateľoch.

Útočník mal byť z Kirgizska

V médiách sa už objavili správy, podľa ktorých mohol stáť za útokom samovražedný atentátnik z Kirgizska. Štátny výbor národnej bezpečnosti Kirgizska túto informáciu odmietol komentovať. "Bol to občan Ruska, takže sa obráťte tam," odkázal GKNB, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Podľa kirgizskej rozviedky mal útočník ruské občianstvo. Uviedla to agentúra AFP. "Kamikadze z petrohradského metra sa narodil v roku 1995 v Kirgizsku a volal sa Akbardžon Džalilov," povedal agentúre AFP hovorca miestnej spravodajskej služby. Dodal, že mal pravdepodobne ruské občianstvo.

Výbor štátnej bezpečnosti Kazašskej republiky tiež nevylúčil, že na útoku sa mohla podieľať teroristická organizácia Islamský štát. Informovala o tom agentúra TASS. Zástupca šéfa KNB RK Nurgali Bilisbekov uviedol, že "príznaky účasti IS priamo existujú". Pripomenul, že s IS je spojených množstvo rôznych teroristických organizácii - veľkých i malých.

Už pár hodín po útoku agentúra Interfax uviedla, že bombu, ktorá explodovala medzi dvoma stanicami metra, mal muž zrejme v batohu. Polícia pátra aj po druhej osobe, ktorá nechala na inej stanici nefunkčnú nálož, ktorú policajti zlikvidovali.

Prezidenti zostanú v kontakte

Donald Trump v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom útok odsúdil a vyjadril hlbokú sústrasť obetiam a ich blízkym, ako aj ruskému ľudu, informovali Biely dom i hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Prezidenti sa ďalej zhodli na tom, že terorizmus je zlo, ktoré sa musí "rozhodne a rýchlo poraziť". Obaja mienia zostať v tejto veci v kontakte.

Metro, ktoré sa stalo terčom útoku, už obnovilo svoju prevádzku. Oznámilo to dopravné oddelenie mesta. "Petrohradské metro dnes ráno úplne obnovilo svoju prevádzku na všetkých linkách a staniciach. Autobusy, ktoré kopírovali linky metra, budú v prevádzke do 10.00 h miestneho času," uviedlo dopravné oddelenie.

Preverujú viaceré verzie

Explózia v súprave metra si vyžiadala 14 mŕtvych a takmer 50 zranených. Ruský prezident Vladimir Putin nevylúčil teroristické pozadie činu. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie kvalifikoval výbuch v petrohradskom metre ako teroristický čin, bude však preverovať aj iné možné verzie.

K výbuchu sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil. Výbušné zariadenie umiestnené pod hasiacim prístrojom sa našlo aj neďaleko stanice Námestie povstania. Bolo naplnené črepinami a malo ekvivalent jedného kilogramu TNT, teda trikrát viac ako nálož, ktorá explodovala. Túto bombu sa podarilo bol zneškodniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok