Odobrili Trumpovho kandidáta na Najvyšší súd, rozhodnú senátori

TA3 TASR
4.4.2017 06:16

Neil Gorsuch, kontroverzný kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na sudcu Najvyššieho súdu, prekonal prvú prekážku na ceste k definitívnemu vymenovaniu. Právny výbor Senátu pomerom hlasov 11:9 súhlasil s nomináciou konzervatívneho právnika.

Polarizujúca osobnosť

Gorsucha však ešte čaká hlasovanie v pléne Senátu. Už hlasovanie vo výbore ale ukázalo, aká je Gorsuch polarizujúca osobnosť: všetci jeho členovia za Republikánsku stranu ho podporili, všetci opoziční demokrati hlasovali proti.

Vedenie demokratickej menšiny už avizovalo, že Trumpovho kandidáta sa pokúsi zablokovať obštrukciami, známymi ako filibuster; majú podobu siahodlhých prejavov, ktorými sa menšina snaží zdržovať nejaké rozhodnutia väčšiny a donútiť ju tak k novému rokovaniu a kompromisu.

Demokrati na to získali potrebných 41 senátorov. Republikáni môžu filibusteru zabrániť, ak by mali 60 zo 100 hlasov, ale v Senáte ich majú len 52. Vďaka tomu si ale môžu vynútiť zmenu pravidiel, podľa ktorej by bolo možné obštrukcie ukončiť jednoduchou väčšinou 51 hlasov. Táto možnosť je však považovaná za najkrajnejšiu, pretože by porušovala dávnu tradíciu nadstraníckosti a kolegiality.

Odpor z čias Obamovej administratívy

Hlasovanie o ukončení obštrukcií je procedurálna záležitosť, ktorá nie je totožná so záverečným hlasovaním. V ňom stačí na potvrdenie Gorsucha aj tak len väčšina 51 hlasov.

Zarytý odpor demokratov voči Gorsuchovi má korene ešte v čase pôsobenia bývalého prezidenta Baracka Obamu. Miesto v deväťčlennej porote vplyvného Najvyššieho súdu USA je neobsadené od smrti konzervatívneho sudcu Antonina Scaliu vo februári 2016, pretože republikáni odmietali vypočuť Obamom nominovaného kandidáta Merricka Garlanda a celú vec zámerne naťahovali až do novembrových volieb hlavy štátu.

V súčasnej dobe preto trvá pat medzi štyrmi konzervatívnymi a štyrmi ľavicovo-liberálnymi sudcami Najvyššieho súdu. Demokrati sa obávajú, že vymenovanie 49-ročného Gorsucha by zmenilo rovnováhu síl v dlhodobom horizonte v prospech konzervatívcov, keďže sudcovia sú menovaní na doživotie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok