Pri útoku toxickým plynom v Sýrii zomrelo vyše 100 ľudí, tvrdia záchranári

TA3 TASR ČTK
4.4.2017 17:45

Pri nálete v sýrskom Idlib zomrelo 100 ľudí a na 400 bolo zranených. Oznámil to Zväz sýrskych záchranárskych organizácií. Ako prvý o útoku informovala organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv SOHR, ktorá uvádzala 58 mŕtvych.

Obete zomierali po prevoze do nemocnice

Podľa UOSSM môže bilancia ďalej rásť, väčšina ranených trpí dýchacími ťažkosťami. Podľa tohto zdroja najprv lietadla zaútočili na dedinu Chán Šajchún južne od mesta Idlib a neskôr znovu na zariadenia, kam záchranári zvážali ranených. "Od 06:30 tam bolo vyše 40 útokov. Počet obetí rastie nielen kvôli útokom na oblasť Idlib, ale tiež kvôli nechemickým útokom v Hama," oznámil zdroj z UOSSM.

Organizácia SOHR citovala miestnych zdravotníkov, podľa ktorých sa množstvo ľudí udusilo. Zdravotníci popísali, že ľudia po útoku zvracali a mali penu okolo úst. Povahu plynu SOHR nešpecifikovala. SOHR situáciu v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v teréne informátorov.

"Obete zomierali po prevoze do nemocnice. Išlo o civilistov," povedal agentúre AFP šéf SOHR Rami Abdar Rahmán. Agentúra Anadolu už skôr uviedla, že išlo o útok chlórom. Zdroj zo sýrskej armády podľa agentúry Reuters poprel, že by vláda niekedy použila chemické zbrane. Povedal, že armáda nepoužíva ani nepoužila chemické zbrane "ani v minulosti a nechystá sa k tomu ani v budúcnosti".

Ohrozí mierové rokovania?

SOHR i ďalší aktivisti dlhodobo obviňujú sýrsky režim z nasadenia chemických zbraní. Naposledy vo februári zverejnila organizácia Human Rights Watch správu, podľa ktorej sýrskej vládne vrtuľníky v minuloročných bojoch o mesto Aleppo na severe Sýrie zhadzovali na obytné štvrte barely s chlórom. HRW uviedla, že vychádzala z rozhovorov so svedkami a z analýzy videoklipov a fotografií.

Francúzsko požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. "Dnes ráno sa v provincii Idlib odohral nový a obzvlášť závažný chemický útok. Prvé informácie hovoria o veľkom počte obetí," zdôvodnil žiadosť minister Jean-Marc Ayrault. Pred stredajším rokovaním v Bruseli o pomoci Sýrii tiež povedal, že Európa nemôže hrať úlohu pri obnove Sýrie bez toho, aby sa táto krajina dôveryhodne transformovala.

Letecký útok odsúdila aj šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá zodpovednosť zaň pripísala sýrskemu režimu. Útok odsúdil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý o ňom hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. K útoku sa vyjadril aj turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu, podľa ktorého to môže ohroziť mierové vyjednávania v Astane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok