Na ostrove vypukla zafírová horúčka, vyzývajú na vojenský zásah

TA3 ČTK
3.4.2017 07:39

Honba za zafírmi priviedla do odľahlých dažďových pralesov východného Madagaskaru desiatky tisíc ľudí, ktorí ničia chránenú oblasť. Ekologická organizácia aj niektorí miestni obyvatelia vyzývajú vládu k vojenskému zásahu v oblasti.

Na ostrove vypukla zafírová horúčka, vyzývajú na vojenský zásah
Wikimedia/Dennis Garcia

Ekológovia varujú

Za posledných šesť mesiacov našli v biologicky rozmanitej oblasti známej ako koridor Ankeniheny-Zahamena viac vysoko kvalitných zafírov než v celej krajine za posledných 20 rokov. Uviedol to francúzsky odborník na drahé kamene Vincent Pardieu, ktorý navštevuje miestne bane viac ako desať rokov a v oblasti bol minulý mesiac. Podľa neho je to najdôležitejší objav na Madagaskare za posledných 20 alebo 30 rokov.

Desiatky tisíc baníkov a obchodníkov s drahými kameňmi sa nahrnulo do dažďových pralesov okolo dediny Bemainty, uviedli miestni úradníci. Baníci postínali tisíce akrov lesa v chránenej oblasti. Pretože miestne úrady nie sú schopné situáciu zvládnuť, ekologická organizácia Conservation International, ktorá pomáha spravovať oblasť, vyzvala k vojenskému zásahu. Ekológovia však upozorňujú, že je tu množstvo vplyvných ľudí, ktorí sú zapojení do obchodu s drahými kameňmi, a tak vláda nechce podniknúť konkrétnu akciu.

Boja sa o bezpečnosť

Ostrovný štát je známy svoju biodiverzitou a chránené lesy v oblasti východného koridore patria podľa Svetovej banky medzi najcennejší kapitál krajiny. Koridor je domovom viac ako 2000 druhov rastlín, ktoré sa nenachádzajú nikde inde na svete, a žije tu 14 ohrozených druhov lemurov, uvádza ministerstvo životného prostredia, ekológie a lesov.

Madagaskar produkuje zhruba polovicu kvalitných zafírov na svete, uvádza prezident americkej firmy obchodujúcej s drahokamami Natural Sapphire Company Michael Arnstein. Podľa neho zhruba 70 percent miestneho trhu so zafírmi kontrolujú Srílančania, ktorí pašujú drahokamy späť do svojej krajiny, aby ich tu vybrúsili a vyviezli. Z Madagaskaru sa tak môžu ročne dostať zafíry za 150 miliónov dolárov, presné číslo však nie je možné zistiť, pretože odvetvie nie je dostatočne regulované.

Mnoho obyvateľov oblasti s výskytom zafírov tiež chce, aby vláda podnikla nejakú akciu, uvádza starosta jedného z miest Davidson Radoka. Len malé percento miestnych má zisk z ťažby. Niektoré školy majú personálne problémy, pretože učitelia odišli skúsiť svoje šťastie v ťažbe. A s toľkými novými hladnými krkmi prudko vzrástol dopyt po všetkých základných produktoch a ceny niektorých tovarov, ako ryža, vyskočili o 50 percent i viac.

Ľudia sa tiež boja o bezpečnosť a šírenie chorôb z miest, kde žijú baníci v zlých hygienických podmienkach. Podľa niektorých vláda nechce tiež zasiahnuť, pretože ťažba zamestnáva množstvo ľudí, ktorí by inak boli vo vážnych problémoch. Veľkú časť Madagaskaru už dva roky trápi sucho a niektorí poľnohospodári tak museli začať hľadať alternatívne zdroje príjmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok