Stane sa Škótsko po odchode zo Spojeného kráľovstva druhým Slovenskom?

TA3 TASR
2.4.2017 10:21

Renomovaný americký denník Washington Post si vybral Slovensko ako príklad pre možný budúci vývoj v Škótsku.

Stane sa Škótsko po odchode zo Spojeného kráľovstva druhým Slovenskom?
SITA/Marko Erd

Novinár Ilya Somin sa v článku zaoberá "scotxitom", odchodom Škótska z Veľkej Británie. Analyzuje nálady v tejto časti Spojeného kráľovstva, dôvody, prečo sa chce osamostatniť, a predovšetkým to, ako by osamostatnenie mohlo vyzerať a čo by znamenalo pre budúcnosť tejto krajiny.

"Vybudovalo by si samostatné Škótsko väčší sociálny štát, alebo by sa stalo druhým Slovenskom?" pýta sa Somin. Samostatné Škótsko by podľa novinára čelilo okrem iného aj nemalým vnútropolitickým výzvam. Pripomína, že jedným z hlavných cieľov zástancov odštiepenia je vybudovanie vlády s väčším množstvom regulácií a sociálnejším štátom, než aký dovolí súčasná konzervatívcami kontrolovaná vláda v Londýne.

"Namiesto budovania viac intervencionistického štátu môže samostatné Škótsko skončiť ako Slovensko. Tento národ sa oddelil od Českej republiky vo veľkej časti preto, že Slováci chceli viac intervencionizmu. Ale fiskálne obmedzenia ich prinútili prijať politiku slobodného trhu. Tento experiment nakoniec pre Slovákov aj Čechov vyšiel dobre, keďže viedol k pôsobivému rastu," napísal Somin. Novinár dodal, že v najlepšom scenári sa môže to isté stať aj Škótsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok