Utečenci sa vracajú na sýrske územia pod kontrolou tureckej armády

TA3 ČTK
1.4.2017 17:58

Z Turecka sa vrátilo do Sýrie až 50-tisíc ľudí, ktorí ušli pred bojmi. Oznámil to turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. Turecko nedávno ukončilo bojové operácie v Sýrii a podľa ministra sa Sýrčania vracajú do oblastí, ktoré má Turecko a spojenecké milície pod kontrolou.

Utečenci sa vracajú na sýrske územia pod kontrolou tureckej armády
SITA/AP

Çavuşoglu tiež povedal, že tieto oblasti napokon odovzdajú miestnym jednotkám. „Ľudia sa vracajú. Naši vojaci tam stále sú, musíme tam koordinovať práce. Treba zaistiť, aby bola oblasť bezpečná. Pokračujeme tiež vo výcviku a poskytujeme vybavenie,“ povedal minister.

Turecko vyslalo do Sýrie svoju armádu vlani v auguste, pred tromi dňami premiér Binali Yildirim vyhlásil ukončenie operácie. Do Turecka sa kvôli bojom uchýlili viac ako dva milióny Sýrčanov. Boje v Sýrii pokračujú pri meste Tabka. Zúčastňujú sa ich koalície Sýrskej demokratickej sily, ktoré tvoria arabské a kurdské oddiely. Cieľom je uzavrieť obkľúčenie okolo neďalekého mesta Rakka, ktoré je hlavným sídlom radikálneho Islamského štátu. Z Rakky podľa posledných správ civilisti utekajú po stovkách.

Z Homsu v západnej Sýrii začali odchádzať opoziční bojovníci s rodinami. Podľa sýrskej agentúry SANA ide o 1.860 osôb, medzi ktorými je viac ako 530 bojovníkov. Odchádzajú zo štvrte Al-Vair, ktorú držia povstalci. Evakuácia má pokračovať niekoľko dní a ľudia z Homsu mieria do Idlibu na severe Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok