Ruská prokuratúra chce zablokovať weby, ktoré vyzývajú k protestom

TA3 TASR
31.3.2017 20:26

Ruská prokuratúra požiadala o zablokovanie stránok na sociálnych sieťach, ktoré vyzývali na ďalšie pouličné protesty proti korupcii v Moskve a po celej krajine.

Ruská prokuratúra chce zablokovať weby, ktoré vyzývajú k protestom
SITA/AP

Úrad generálneho prokurátora podľa agentúry AP potvrdil, že požiadal štátny dozorný orgán o zablokovanie stránok, ktoré nabádali používateľov sociálnych sietí k novým protestom. Tie by sa mali v Moskve a ďalších ruských mestách konať už túto nedeľu.

Organizátora protestov z minulej nedele, opozičného lídra Alexeja Navaľného, odsúdil v pondelok moskovský súd na 15-dňové väzenie v súvislosti s kladením odporu pri zatýkaní. Uznali ho tiež za vinného z organizovania nepovolenej masovej akcie, začo dostal pokutu 20.000 rubľov (320 eur). Navaľného zadržali uplynulú nedeľu v centre Moskvy, kde sa v ten deň popoludní konala úradne nepovolená protestná akcia proti korupcii, na ktorej sa zišlo okolo 7000-8000 ľudí.

Ruská polícia informovala, že v nedeľu zadržala len v Moskve spolu asi 500 ľudí, zatiaľ čo ľudskoprávne organizácie hovorili až o 1000 osobách vzatých do vyšetrovacej väzby. Okrem Moskvy sa protestné akcie proti korupcii konali aj v ďalších väčších mestách Ruska, pričom niektoré z nich boli úradne povolené. Nedeľňajšie protesty boli najväčším koordinovaným prejavom nespokojnosti v Rusku od mohutných demonštrácií z rokov 2011-2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok