Navrhli mrakodrap zavesený na asteroide. Ukazuje budúcnosť?

TA3
1.4.2017 19:59

Mnohí dúfajú, že vďaka technologickému pokroku budeme žiť o niekoľko desaťročí vo „veku zázrakov“. Nemusí ísť však len o cesty do hlbokého vesmíru či prepojenie človeka a strojov. Skutočných divov sa môžeme dočkať aj na poli architektúry.

Navrhli mrakodrap zavesený na asteroide. Ukazuje budúcnosť?
Clouds Architecture Offic

Kilometre nad Zemou

Odvážni architekti z newyorského štúdia Clouds Architecture Office navrhli mrakodrap ako sa neodvážil nikto pred nimi. S prekračovaním konformne stanovených hraníc už majú bohaté skúsenosti. Uznanie si získali napríklad nápadom na vybudovanie marťanských domov, ktoré pripomínali iglu.

Teraz sa z Červenej planéty vrátili späť na Zem – presnejšie povedané tesne nad jej povrch a navrhli najvyšší možný mrakodrap. To však v praxi nie je vôbec jednoduché, preto si pomohli bezprecedentným trikom. Obrovský mrakodrap zavesili na asteroid na našej orbite a namierili ho k Zemi.

mrakodrap-asteroid2_0a000002-3ea4-e794.jpg

Letel by ponad mestá

Vysoká stavba by bola ukotvená k asteroidu pomocou silných káblov. Asteroid by sa vznášal vo výške 50 000 kilometrov a „vrchol“ budovy by visel 32 kilometrov nad Zemou.

Architekti voľne vychádzajú z myšlienok odborníkov, ktorí vidia v budúcom využívaní asteroidov obrovský potenciál. Veľa sa hovorí o ťažbe vzácnych kovov na nich aj o možnosti ovplyvňovať podľa potreby ich dráhu vo vesmíre. Už pred dvoma rokmi Európska vesmírna agentúra poslala ku kométe sondu Rosetta. NASA zase plánuje misiu na asteroid v 20. rokoch 21. storočia, počas ktorej sa pokúsi o zachytenie a premiestnenie malého asteroidu. Nastane v budúcnosti doba, keď bude ľudstvo narábať s obrovským kusmi skál a ľadu tak, akoby to boli umelé sondy?

mrakodrap-asteroid3_0a000002-3f2a-29ef.jpg

Ak by niekedy výstredný návrh newyorského štúdia zrealizovali, mrakodrap ukotvený lanami by v priebehu jedného pozemského dňa precestoval celú zemeguľu a pod ním by sa mihli mestá ako Havana či New York. Jeho cesta nad zemským povrchom by pripomínala akúsi osmičku a na konci každého dňa by sa vrátil do začiatočnej polohy.

Vodu by vytiahli z oblakov

Celá stavba by mohla byť skôr akýmsi mestom ako len zoskupením kancelárií. Okrem kancelárskej a obytnej zóny sa v koncepte počíta aj s jedálenskou, nákupnou a zábavnou sekciou, svoje miesto si tam nájde aj poľnohospodársky a záhradný sektor.

Horné poschodia (teda tie, ktoré sú ďalej od zeme a bližšie k asteroidu) budú mať vďaka dlhšiemu slnečnému svitu predĺžený deň až o 40 minút. Energia by sa mohla získavať zo solárnych panelov a vyspelý filtračný systém by zase vytiahol z oblakov skondenzovanú vodu.

mrakodrap-asteroid5_0a000002-3ffa-d9e2.jpg

Fantázia a veľa otázok

Futuristický návrh, samozrejme, vyvoláva príliš veľa otázok: ako sa bude riešiť doprava, alebo ako donútiť vesmírny objekt, aby prešiel práve požadovanú osmičkovú cestu? Fantastické vizualizácie sa sústreďujú skôr na znázornenie bezhraničných možností. S ľahkosťou sa pohrávajú s myšlienkou, že z "najvyššej" budovy budú ľudia bez problémov vyskakovať na padákoch.

mrakodrap-asteroid6_0a000002-406e-20fa.jpg

Vo výške 32 kilometrov nad zemským povrchom sú podmienky celkom extrémne, teplota dosiahne mínus 40 stupňov Celzia a tlak je blízky vákuu. Neprichádza do úvahy len tak si otvoriť okno na kancelárii. Ani príchod do mrakodrapu nebude bez ťažkostí.

Dizajnéri však v tom nevidia žiaden problém. „Napokon, astronauti obývajú medzinárodnú vesmírnu stanicu už desaťročia, takže to nebude také zlé,“ odpovedajú s ľahkosťou. Nikto neuvažuje nad tým, že návrh v blízkej budúcnosti zrealizuje. Autorom išlo o to poukázať na nekonečné možnosti takzvaného planetárneho dizajnu.

mrakodrap-asteroid4_0a000002-3f53-6a61.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok