Zomrel významný televízny a divadelný režisér Ernest Stredňanský

TA3 TASR
30.3.2017 22:42

Vo veku nedožitých 87 rokov zomrel slovenský televízny a divadelný režisér Ernest Stredňanský. Potvrdila to jeho najbližšia rodina.

Zomrel významný televízny a divadelný režisér Ernest Stredňanský
TASR/Tibor Macák

Získal prestížnu ceny Emmy

Ernest Stredňanský bol režisér známych televíznych pondelkov, vysielaných z bratislavského štúdia, dlhoročný redaktor Hlasu Ameriky a Slobodnej Európy a jeden z dvoch slovenských držiteľov Emmy Award, prestížneho amerického ocenenia za televíznu tvorbu.

Narodil sa 4. apríla 1930 v Čadci. Na bratislavskom konzervatóriu vyštudoval herectvo, bol spoluzakladateľom televízneho štúdia Československej televízie v Bratislave.

Režíroval prvú pôvodnú slovenskú televíznu inscenáciu Príbeh Verony Tkáčovej. Po okupácii sovietskymi vojskami v roku 1968 emigroval do zahraničia. Pracoval v rádiu Slobodná Európa v Mníchove.

Prednášal na univerzite

Z Nemecka odišiel do Spojených štátov, kde pracoval aj ako predavač vo večierke potravinového reťazca. Neskôr sa zamestnal v americkej spravodajskej televíznej stanici KNTV Channel.

Práve tam počas svojho pôsobenia získal najvýznamnejšie americké televízne ocenenie Emmy za produkciu a svetelné efekty. Prednášal aj na State University v San José. Po roku 1989 sa vrátil na Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok