Slovinci rozhodujú o adopcii detí homosexuálnymi pármi

TASR
25.3.2012 11:35

Obyvatelia Slovinska hlasujú dnes v celonárodnom referende o dodatku k zákonu o rodine, prijatom v júni 2011, ktorý zaručuje zosobášeným homosexuálnym dvojiciam takmer rovnaké práva, aké majú heterosexuálni manželia.

Slovinci rozhodujú o adopcii detí homosexuálnymi pármi
SITA

Podľa tohto - doposiaľ platného - zákona nemajú v Slovinsku homosexuálne dvojice právo adoptovať si deti z tretej strany: gayovia či lesbičky si však môžu adoptovať deti jedného zo svojich druhov.


Občianska iniciatíva za práva rodiny a detí ale tvrdí, že homosexuálne dvojice by v žiadnom prípade vôbec nemali mať právo na adopciu, vysvetľuje agentúra RIA Novosti.


S podporou katolíckej cirkvi sa tomuto občianskemu združeniu do konca februára podarilo zozbierať 40.000 podpisov, potrebných na vypísanie celoštátneho referenda v danej otázke.


Očakáva sa, že referenda sa zúčastní približne 1,7 milióna ľudí a jeho výsledky budú dosť tesné, domnieva sa agentúra AP.


Slovinsko, ktoré sa stalo členskou krajinou Európskej únie v roku 2004, je relatívne tolerantné k homosexuálnym partnerstvám. Dvojiciam rovnakého pohlavia je už od roku 2006 umožnené oficiálne sa registrovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok