Zosadená juhokórejská prezidentka skončila v rukách polície

TA3 TASR
30.3.2017 21:28

Zosadenú juhokórejskú prezidentku Pak Kun-hje zatkli a previezli do väzobného zariadenia nachádzajúceho sa južne od metropoly Soul po tom, ako na ňu bol vydaný zatykač.

Zosadená juhokórejská prezidentka skončila v rukách polície
SITA/AP

Obávali sa zničenia dôkazov

O vydanie zatykača požiadala prokuratúra, ktorá potrebu uvalenia väzby zdôvodňovala závažnosťou spáchaných trestných činov i obavami, že by obvinená mohla zničiť niektoré dôkazy.

Žiadosť prokuratúry schválil príslušný súd v juhokórejskej metropole Soul po takmer deväť hodín trvajúcom pojednávaní, na ktorom sa zúčastnila aj samotná exprezidentka.

Pak Kun-hje sa tak stala v poradí treťou juhokórejskou hlavou štátu, na ktorú bol vydaný zatykač, informovala agentúra Jonhap.

south-korea-politics-48848-d3f68c7e543f412b83c34741c07098de_0a000002-5c1a-aa6d.jpg

Voľby budú zrejme v máji

O definitívnom odvolaní z postu prezidentky rozhodol 10. marca osemčlenný senát ústavného súdu. K jej odvolaniu došlo na základe obvinení, že sa spolčila so svojou dlhoročnou dôverníčkou Čche Son-sil v záujme vylákania peňazí od najväčších spoločností krajiny.

Pak Kun-hje mala pritom svojej dôverníčke protizákonne dovoliť z ústrania manipulovať vládnymi záležitosťami. Nové prezidentské voľby sa musia konať do 60 dní od zosadenia prezidenta, pričom sa predpokladá, že sa tak stane 9. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok