Obama návštevou Južnej Kórey vyjadril podporu krajine

TASR
25.3.2012 10:23

Prezident USA Barack Obama navštívil z juhokórejskej strany demilitarizovanú pohraničnú zónu oddeľujúcu oba kórejské štáty.

Obama návštevou Južnej Kórey vyjadril podporu krajine
SITA

Svojou návštevou demonštroval podporu Soulu, ktorý je spojencom Washingtonu a ukázal rozhodnú tvár novému mladému vládcovi Pchjongjangu v jadrovom spore Severnej Kórey so Západom.


Obama pricestoval do Južnej Kórey na summit OSN o jadrovej bezpečnosti v čase, kedy Severná Kórea oznámila, že plánuje vypustiť ďalšiu raketu. Na americkej základni Camp Bonifas na okraji demilitarizovanej zóny sa stretol s vojakmi a osobne sa pozrel na jednu z najstráženejších opevnených hraníc sveta.
"Vy chlapi chránite hranicu slobody," povedal asi 50 vojakom. "Kontrast medzi Južnou Kóreou a Severnou Kóreou by nemohol byť jasnejší a zreteľnejší, a to v otázke slobody i prosperity."


V Severnej Kórei sa dnes končí 100-dňové obdobie smútku za dlhoročným vládcom Kim Čong-ilom, ktorý zomrel v decembri. Desiatky tisíc ľudí sa pri tejto príležitosti zhromaždili na námestí Kim Ir-sena v centre Pchjongjangu. Nový vládca krajiny, Kim Ir-senov vnuk a Kim Čong-ilov syn Kim Jong-un sa dnes poklonil pred portrétom otca v mauzóleu, kde je nabalzamovaný vystavený. Sprevádzali ho jeho strýko a náčelník generálneho štábu armády.


Mladý Kim neočakávane navštívil demilitarizovanú zónu začiatkom mesiaca a povedal tam svojim vojakom "aby boli maximálne bdelí, keďže stoja oproti nepriateľovi všetkých čias".


Obamova návšteva hraníc medzi oboma Kóreami sa dnes uskutočnila iba deň pred druhým výročím potopenia juhokórejskej vojenskej lode, z ktorej medzinárodné tímy vyšetrovateľov obvinil torpédo vystrelené zo severokórejskej ponorky. Severná Kórea akúkoľvek zodpovednosť poprela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok