Sulíkovci kritizujú reformu školstva. Predstavili vlastné opatrenia

TA3 TASR SITA
30.3.2017 16:01

Strana SaS pripravuje svoju reformu školstva, predstaviť ju plánuje tento rok. Niektoré opatrenia priblížili predstavitelia strany na tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Učiteľom chcú dať slobodu

Riešenia ministerstva školstva v dokumente Učiace sa Slovensko považuje predseda SaS Richard Sulík za teoretické a nekonkrétne, nevie ani, či majú podporu. Fico podľa neho nerobí nič, aby táto reforma bola uvedená do praxe. „Prečo nenahráva videá, ako volá ministrovi školstva,?“ opýtal sa s tým, že školstvo si po potácaní zaslúži riešenia.

„Dodnes sme nepočuli, kto má tento návrh reformy realizovať,“ dodal. SaS podľa Sulíka bude po roku 2020 uvádzať do života reformy, ktoré má už dnes pripravené. SaS chce dať napríklad väčšiu slobodu učiteľom a školám. "V rámci nej umožníme školám vyberať si učebnice tým, že presunieme navýšený príspevok na učebnice na školy a tým si budú môcť školy vyberať učebnice samy," poznamenal poslanec NRSR Branislav Gröhling.

Sloboda a Solidarita chce podporiť aj nové spôsoby výučby na experimentálne overovanie, rozšíriť počet voľných hodín, prax by mala byť úplne voliteľná. "Umožníme domáce vzdelávanie aj na druhom stupni základných škôl," doplnil. Avizuje aj úpravu právnej zodpovednosti učiteľov, zníženie mobingu a bosingu.

Plánujú vytvoriť školského poradcu

Zmeny plánuje aj v platoch učiteľov. Navrhne naviazať platy na priemernú mzdu v hospodárstve a kvalitu vzdelávania. "Vyradíme školy s nízkou kvalitou a vysokými nákladmi zo siete," uviedol.

Skvalitniť by sa malo aj odborné vzdelávanie, kde by chceli zaviesť informovanie o uplatňovaní absolventov. Zmeny by mali prispieť aj k efektívnejšiemu praktickému vzdelávaniu. SaS chce zadefinovať aj kariérne poradenstvo a spojiť ho s výchovným poradenstvom. "Vytvoríme školského poradcu," doplnil Gröhling.

Školy by mali byť informované o vývoji na trhu práce. SaS zároveň plánuje zrušiť a zlúčiť niektoré organizácie ministerstva školstva. Jedným z opatrení má byť aj vzdelávanie po školách vytvorením školských vzdelávacích klubov. "A to najmä v školách so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok