Teroristi plánovali útok v Benátkach. Bombu mali odpáliť na moste

TA3 TASR
30.3.2017 15:49

Členovia teroristickej skupiny, ktorých zadržala v talianskych Benátkach, sa v odpočúvaných telefonátoch vyjadrovali o možnosti odpáliť bombu na tamojšom moste Ponte di Rialto a velebili minulotýždňový útok v Londýne.

Boli pripravení zomrieť

Médiá o tom informoval benátsky prokurátor Adelchi d'Ippolito. Polícia predtým oznámila, že pri nočnom zásahu v Benátkach rozložila džihádistickú bunku pôsobiacu priamo v centre tohto historického mesta. Zadržaní boli traja Kosovčania, ako i jedna neplnoletá osoba.

Podľa d'Ippolita sa pri domových prehliadkach preukázalo, že podozriví sa udržiavali vo fyzickej kondícii a sledovali videonávody moslimských extrémistov, ako páchať útoky nožom. V jednom zo zachytených telefonátov hovorili: "Za všetkých tých bezvercov v Benátkach pôjdeš rovno do raja. Daj bombu na Rialto." Zatiaľ však nie je jasné, do akej miery bola táto hrozba myslená vážne.

Zatknutí občania Kosova, identifikovaní ako Fisnik Bekaj, Dake Haziraj a Arjan Babaj, sa tiež zhovárali o tom, že sú pripravení zomrieť ako džihádisti. Inšpirovali sa pritom londýnskym útokom z 22. marca, keď terorista Khalid Masood vrážal autom do chodcov na moste a následne ubodal nožom policajta na pozemku britského parlamentu. Výsledkom jeho konania boli štyria mŕtvi a desiatky zranených.

Osoby boli sledované

D'Ippolita vyhlásil, že zadržané osoby boli "naozaj nebezpečné" a plánovali útoky nielen v Taliansku, ale aj v zahraničí. Ako však dodal, žiadne útoky na talianskom území by spáchať nemohli, keďže boli veľmi prísne sledovaní.

Polícia v rámci nočného zásahu prehľadala 12 objektov v Benátkach a priľahlých mestách Mestre a Treviso. Zatknutí Kosovčania sa zdržiavali v Taliansku na základe riadneho povolenia na pobyt.

Most Ponte di Rialto zo 16. storočia, ktorý sa klenie nad benátskym Veľkým kanálom, patrí medzi hlavné turistické lákadlá v meste na lagúne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok