Zákon proti Sorosovi? Maďari chcú sprísniť pravidlá pre školy

TA3 ČTK
30.3.2017 11:25

Maďarská vláda chystá zmeny v zákone o vysokých školách, ktoré sprísnia pravidlá pôsobenia zahraničných vzdelávacích inštitúcií v krajine. Nová úprava je podľa kritikov diskriminačná a mieri najmä proti aktivitám organizácií a inštitúcií, ktoré založil americký filantrop maďarského pôvodu George Soros, ktorého považujú za oponenta premiéra Viktora Orbána.

Zákon proti Sorosovi? Maďari chcú sprísniť pravidlá pre školy
Ilustračné foto SITA/AP

Zistili nezákonné pôsobenie

Ohrozenie z novely vysokoškolského zákona cíti Stredoeurópska univerzita v Budapešti. Podnikateľ a milionár Soros ju založil v roku 1991 s úmyslom podporiť prechod regiónu od komunistických diktatúr k demokracii. Školu, ktorú navštevujú študenti z desiatok krajín, absolvovalo množstvo politikov, akademikov aj vedúcich osobností v oblasti kultúry.

Podľa britského denníka The Guardian sú predstavitelia CEU presvedčení, že úpravy právneho predpisu mieria priamo proti ich inštitúcii. Poukazujú na to, že tieto zmeny univerzite znemožnia pokračovať vo svojej činnosti v Budapešti. Maďarská vláda tvrdí, že prísnejší zákon je nevyhnutný. Úrady vraj pri kontrole aktivít vysokoškolských vzdelávacích inštitúcií zistili, že 28 univerzít spojených so zahraničím pôsobí v krajine nezákonne.

The Guardian napísal, že k nim okrem CEU patria aj britské školy ako Oxford Brookes University, edinburgská Napier University či CECOS London College, ale aj podobné inštitúcie z USA, Nemecka alebo Francúzska. „Žiadna univerzita nemôže stáť nad maďarskými zákonmi,“ zdôraznil Orbánov kabinet vo vyhlásení k zmene zákona.

Prišli by o výnimku

Návrh úprav, ktorý vláda predložila parlamentu, podľa agentúry AP obsahuje niektoré nové požiadavky ako napríklad povinnosť mať univerzitný areál aj v krajine svojho pôvodu. Nové pravidlá, pokiaľ ich poslanci schvália, by mohli prinútiť Stredoeurópsku univerzitu k zmene názvu a profesori z krajín mimo EÚ by prišli o výnimku z povinnosti žiadať o povolenie pracovať v Maďarsku.

Štátny tajomník pre vzdelávanie László Palkovics však podľa agentúry AP informoval, že maďarská vláda činnosť CEU podporuje a nechce, aby táto škola Maďarsko opustila. Dodal, že podporí dvojstrannú dohodu s USA o tom, že je dôležité, aby univerzita pokračovala vo svojej činnosti.

Orbán Sorosa obviňuje, že chce prostredníctvom finančnej podpory niektorých organizácií tajne ovplyvňovať maďarskú politiku. Vo februári mu dokonca vyčítal, že sa spolupodieľa na migračnej kríze, pretože financuje skupiny, ktoré pomáhajú utečencom a presadzujú ústretovú migračnú politiku. Konkrétne organizácie nespomenul, ale už skôr zástupcovia jeho strany Fidesz útočili na miestne pobočky Transparency International, Helsinského výboru či Maďarskej únie občianskych slobôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok