Parlament v prelomovom hlasovaní otvoril cestu k zrušeniu amnestií

TA3 TASR SITA
30.3.2017 17:16

Koalícii a opozícii sa podarilo dosiahnuť kompromis. V historickom hlasovaní podporili ústavné zmeny navrhnuté koalíciou, ktoré v prípade, že ich odobrí ústavný súd, povedú k zrušeniu kontroverzných amnestií Vladimíra Mečiara. Tie už roky polarizujú slovenskú politickú scénu. Dianie okolo amnestií sme s vami sledovali online.

Parlament v prelomovom hlasovaní otvoril cestu k zrušeniu amnestií
TASR/Martin Baumann

ONLINE sme ukončili.

19:50 Poslanci sa dnešným hlasovaním priblížili k zrušeniu kontroverzných amnestií Vladimíra Mečiara. Pokusov o zrušenie však bolo viac. Pozrite si chronológiu hlavných udalostí súvisiacich s amnestiami:

19:44 Za zrušenie Mečiarových amnestií zahlasovali všetci poslanci za hnutie OĽaNO. Ako uviedol poslanec Ján Budaj, dali bokom stranícke záujmy i osobné záujmy a sú tak krok od zrušenia Mečiarových amnestií.

„Nekončí to dnešným hlasovaním, je to zatiaľ malý krok v dlhom príbehu neustáleho bludného kruhu zla, ale predsa len je to určité preťatie tohto kruhu. Chcel by som sa poďakovať všetkým predchodcom, ktorí v minulých volebných obdobiach predkladali návrhy na zrušenie týchto amnestií,“ uviedol Budaj.

Poslanec tiež poznamenal, že prešli aj dôležité pozmeňujúce návrhy. „Kľúčovým je ten, že tieto trestné činy spred 20 rokov nemôžu byť premlčané. Súdy teda nemôžu rozhodnúť, že vec je premlčaná. Tiež prešlo, že pred Ústavný súd SR pôjde schválený návrh obhajovať aj zástupca opozície. Sme na ceste k nastoleniu spravodlivosti. Sme povinní amnestie zrušiť,“ dodal Budaj.

18:17 Andrej Danko vyhlásil, že ako predseda parlamentu spojil vládny návrh zmien ústavy s pripomienkami opozície. Zároveň ocenil, že veľkú prácu v NR SR odviedol pri schválení zmien Peter Kresák, ktorý bude parlament zastupovať pred ústavným súdom spolu s advokátom Petrom Kubinom.

Podľa Danka nie je priestor, aby sa hádala koalícia s opozíciou, kto v tejto veci vyhral. „Je to historická udalosť, aby sme prekonali túto traumu, ale nikto nemôže mať ambíciu z tejto veci ťažiť politické body,“ vyhlásil s tým, že sa ukázalo, že NR SR nemohla doteraz zrušiť amnestie. „Boli nezrušiteľné. NR SR môže konať až teraz a následne to posúdi ústavný súd,“ povedal šéf parlamentu, ktorý verí, že sa koalícia s opozíciou dokážu odteraz zhodnúť aj na iných veciach.

Danko sa vyjadril aj ku gestu predsedu OĽaNO Igora Matoviča, ktorý mu po hlasovaní podal ruku. „Keby to nebolo len mediálne gesto. Nevyvolávam konflikty, ale mám aj hrdosť. Ak mi už škaredo nebude nadávať, ak to nebol teatrálny počin, tak by ma to tešilo. Možno to bolo úprimné. Nádejám sa, že zmení svoje správanie. Ja viem odpúšťať. Neznesiem nízke pudy,“ vyhlásil Danko.

17:57 Pozrite si záznam hlasovania poslancov NR SR o návrhu na zmenu Ústavy SR, ktorá otvára cestu k zrušeniu Mečiarových amnestií:

17:50 Slovensko podľa šéfky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej nikdy nebolo tak blízko k zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara, ako je dnes. "SaS pristupovala k hlasovaniu s maximálnou zodpovednosťou, rozhodnutie každého jedného poslanca odráža jeho svedomie a vedomie," zdôraznila. Zároveň uviedla, že šesť poslancov SaS sa pri hlasovaní zdržalo. Zadosťučinenie však nepociťujú, lebo proces ešte môže zastaviť Ústavný sud SR.

17:28 Béla Bugár z Mosta-Híd považuje dnešné hlasovanie za historickú chvíľu a mimoriadny okamih. Podpredseda NR SR zároveň verí, že prezident Andrej Kiska tento návrh podpíše a poslanci budú môcť spustiť rokovania čo najskôr. "Dnes budem odchádzať z Národnej rady s absolútne iným pocitom, než som sem prichádzal," dodal Bugár.

17:10 Cesta k zrušeniu amnestii je otvorená. Návrh ústavného zákona prešiel hlasmi 124 poslancov, traja boli proti. Národná rada hlasovaním získa kompetenciu zrušiť amnestie či individuálne milosti prezidenta, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu. 

img-4100_0a000002-3025-4cef.jpg

17:05 Pozmeňujúce návrhy Gábora Grendela ani Miroslava Beblavého poslanci neschválili. "Pozmeňováky" Jána Budaja a Petra Kresáka naopak schválili.

16:45 V prípade úspešného hlasovania o amnestiách rozhodne Ústavný súd. Remiášova matka ústavným sudcom odkazuje, že chce veriť, že každý z nich sa zachová ako čestný človek a veľmi dobre zváži, čo urobí. "To, čo sa stalo Róbertovi, sa môže kedykoľvek stať komukoľvek, aj ich deťom," uviedla Remiášová.

bau-1645418002_0a000002-1df0-de59.jpg

16:35 Poslanci za hnutie OĽaNO Igora Matoviča oficiálne oznámili, že podporia koaličný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií. Podľa Jána Budaja sa im podarilo vyjednať podmienky, ktoré si opozícia určila pred hlasovaním. Vďaka nim vidia poslanci šancu na dosiahnutie spravodlivosti.

Na tlačovú konferenciu prišla aj Anna Remiášová, matka zavraždeného Róberta Remiáša. Ako uviedla, verí, že je šanca skončiť všetko trápenie, ktoré prežíva už 21 rokov. Vyzvala všetkých poslancov, aby hlasovali za koaličný návrh.

15:35 Sedemčlenná skupina okolo Miroslava Beblavého sa rozhodla spoločne zahlasovať za koaličný návrh na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Beblavý hlasovanie o amnestiách považuje za jeden z kľúčových momentov tohto volebného obdobia a za oficiálne pomenovanie Mečiarovej vlády ako zločineckého režimu. Opozičníci za koaličný návrh zahlasujú napriek tomu, že ho považujú za nedokonalý.

15:23 Napriek avizovanej podpore poslancov opozície sa nájdu aj členovia, ktorí nezahlasujú za novelu ústavy. Jednou z nich je aj podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá na sociálnej sieti Facebook oznámila svoj postoj k rušeniu amnestií.


14:00 Koaličný návrh umožňujúci zrušenie Mečiarových amnestií by mal v parlamente prejsť. Podporí ho klub Sme rodina, mala by aj časť poslancov SaS a zrejme aj poslanci z klubu OĽaNO-NOVA. O dohode medzi koalíciou a opozíciou informoval v pléne predseda Mosta-Híd Béla Bugár a podpis dohody oznámil na sociálnej sieti Facebook poslanec Smeru Erik Tomáš.

12:30 Boris Kollár uviedol, že jeho hnutie podporí zrušenie amnestií v aktuálne vyrokovanej podobe. V parlamente teda zmena ústavy zrejme prejde.

12:20 Týždeň, ktorý koalícia dala opozícií na pripravenie pozmeňujúcich návrhov, opozícií pomohol, tvrdí líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Dodal, že miera podpory zo strany opozície k tomuto návrhu bude priamoúmerná ochote koalície zobrať do úvahy pripomienky opozície. „Amnestie prejdú preto, že sa dohodneme. To bude historický míľnik,“ povedal s tým, že ho mrzí, že koaličné strany nechcú, aby sa zrušenie milosti týkalo všetkých milostí udelených prezidentom Michalom Kováčom.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) nerozumie, prečo hovoria o koaličnom návrhu ako o kompromisnom. „Ústretovým krokom by bolo, keby sme prijali opozičný návrh a prípadne by ho koalícia v druhom čítaní pripomienkovala,“ uviedla v pléne. Poslanec za Smer-SD Erik Tomáš zdôraznil, že pred malou chvíľou sa parlamentné politické strany dohodli na spoločnom kompromise, pod ktorý sa podpísali zástupcovia všetkých strán okrem Ľudovej strany Naše Slovensko, a tak nevidí dôvod na Matovičove vystúpenie. V pléne by mal spoločný opozično-koaličný pozmeňujúci návrh predložiť poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA).

11:20 Gábor Grendel z OĽaNO-NOVA navrhuje zrušiť milosti exprezidenta Kováča v kauze Technopol. Svojim návrhom sa snaží, aby nebola zrušená iba milosť udelená exprezidentovmu synovi Michalovi Kováčovi mladšiemu, ale aj tie, ktoré dostali ďalší z kauzy.

"Ide o rozhodnutia prezidenta SR udelené v tzv. kauze Technopol. V tej istej, v ktorej bola udelená milosť aj pre Michala Kováča mladšieho obsiahnutá vo vládnom návrhu zákona. Máme za to, že tieto milosti majú byť zrušené voči všetkým obvineným v tejto kauze," vysvetlil Grendel.

Koalícia ho kritizovala za to, že v pléne čítal informácie o milostiach a pýtali sa ho, odkiaľ ich má. "V kauze Technopol mám z prezidentskej kancelárie anonymizovanú informáciu, že milostí bolo šesť. Nie sú skartované a nie je problém sa k nim dostať, ak je vôľa. Ak nie je vôľa, nie je cesta," poznamenal Grendel. Zrušenie viacerých milostí sa nepozdáva nielen koalícii, ale ani nezaradenému poslancovi Miroslavovi Beblavému. Podľa neho by bolo najlepšie nezaťahovať akt milostí do procesu rušenia Mečiarových amnestií.

10:55 Dohodu má údajne ešte predpoludním posúdiť opozícia. Po jej odobrení bude predložený spoločný opozično-koaličný pozmeňujúci návrh.

10:50 Erika Jurinová z OĽaNO-NOVA odmietla reči o politikárčení opozície. Trvá na tom, že opozícia má záujem na zrušení Mečiarových amnestií. Opoziční poslanci tvrdia, že chcú také riešenie, ktoré to naozaj umožní a neskončí neúspechom.

10:45 Koalícia a opozícia sa podľa šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára už dohodli na postupe zrušenia Mečiarových amnestií. "Už sa len legislatívne dolaďujú návrhy," informoval. Zároveň odmietol zavádzanie, ktorého sa pri informovaní o hľadaní dohody na grémiách dopúšťa podľa jeho slov opozícia. Takéto politikárčenie odmieta.

"Celý týždeň nebol o inom, len o ovplyvňovaní médií a občanov," poznamenal Bugár. Trvá na tom, že koaličný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií je jediný, ktorý má šancu prejsť. Opozičný návrh z dielne Jána Budaja (OĽaNO-NOVA) nezíska potrebných 90 hlasov.
Bugár odmieta názory, že sa koalícia pretvaruje a Mečiarove amnestie vlastne nechce zrušiť. "My sa netvárime, my chceme amnestie zrušiť. Prišli sme s návrhom a je to úprimná snaha," vyhlásil Bugár. Pripomenul, že v minulosti vždy hlasoval za návrhy ústavných zákonov na zrušenie Mečiarových amnestií, aký predložil aj Budaj. Ale takéto riešenie nikdy nezískalo dostatočnú podporu.

"Vždy po hlasovaní som cítil pocit beznádeje, lebo sa to nikdy nepodarilo. Prvýkrát teraz cítim možnosť, že tieto amnestie budú zrušené. Je to jeden jediný návrh, ktorý má šancu prejsť. Vládna koalícia vyjadrila úprimnú snahu zrušiť amnestie," zdôraznil Bugár.
Zároveň poukázal, že po zrušení Mečiarových amnestií bude už jedno, či sa zmeny prijali v zrýchlenom režime, alebo nie. "Dôležité bude jedine, či sme hlasovali za, alebo proti. Až potom sa ukáže, či bol návrh dobrý," povedal Bugár, ktorý verí, že Ústavný súd SR zrušenie nezastaví. "Ak budeme rozumní a normálni, môžeme zvíťaziť všetci. A hlavne spravodlivosť," uzavrel Bugár.

10:30 Skončilo sa poslanecké grémium, na ktorom sa koalícia s opozíciou snažili dohodnúť na prijateľnom kompromise v otázke amnestií.

Koalícia navrhuje Mečiarove amnestie zrušiť novelizáciou ústavy a rozšírením kompetencie parlamentu o právo ich zrušiť trojpätinovou väčšinou, návrh na zrušenie bude musieť podať 30 poslancov. Zároveň dávajú kompetenciu ústavnému súdu posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestií, ak takéto rozhodnutie parlament prijme. Ústavný súd bude môcť povedať, či je takéto rozhodnutie parlamentu platné, alebo nie je. Po tom, ako táto novela nadobudne účinnosť, bude môcť parlament rokovať o samotnom ústavnom návrhu zákona, ktorým sa rušia tak amnestie Vladimíra Mečiara, ako aj milosti prezidenta Michala Kováča.

10:00 Poslanci za ĽSNS nebudú hlasovať za koaličný návrh na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara, ak nebude rozšírený aj o zrušenie všetkých milostí exprezidenta Michala Kováča, ktoré udelil v kauze Technopol, vyhlásil šéf ĽSNS Marian Kotleba.

"Očakávali sme, že táto naša jednoduchá požiadavka bude bez problémov koalíciou akceptovaná, opak je však pravdou. Naša podmienka spustila vlnu výhovoriek zo strany koalície. Najskôr tvrdili, že milosti Kováča sú nedotknuteľné, následne argumentovali, že oni by to aj možno chceli urobiť, ale všetky spisy sú skartované a nedá sa určiť, koľkých fyzických osôb by sa zrušenie milostí dotklo," povedal Kotleba.


Podľa jeho slov potom vyšli zástupcova Smeru-SD a SNS s pravdou von a priznali, prečo to odmietajú. "Jeden z vládnych poslancov uviedol, že ak by boli zrušené tieto milosti, dotklo by sa to niekoľkých významných fyzických osôb a pri ich prešetrovaní by sa vylialo toľko starej špiny, že by to mohlo spôsobiť verejné pobúrenie a ohrozilo by to dobré meno Michala Kováča," tvrdí Kotleba.

09:00 Na začiatku siedmeho rokovacieho dňa 14. schôdze parlamentu sa začalo druhé čítanie o zmene ústavy, ktorá by umožnila zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Na zmenu ústavy je potrebných aspoň 90 hlasov, teda ku koalícii sa musí pridať aspoň časť opozície. Oba tábory však zatiaľ k dohode nedospeli. Stredajšie poslanecké grémium bolo prerušené, koalícia a opozícia by mali hľadať konsenzus dnes.

"Bude ešte ďalšie grémium, kde dúfam, že to už odklepneme," povedal šéf SaS Richard Sulík s tým, že vidí istú ústretovosť u koalície. "Speje to k nejakému kompromisu. Za SaS môžem povedať, že máme záujem tento kompromis uzavrieť," povedal s dôvetkom, že nemôže zaručiť všetky hlasy liberálov. "Prichýlime sa k zelenej karte, ale myslím si, že väčšina bude nasledovať odporúčanie, ktoré vydáme pre náš klub," poznamenal.


Koalícia podľa Sulíka akceptovala požiadavku zábezpeky, že nebude možné brať amnestované skutky ako premlčané. Akceptovať však nechce požiadavku, aby sa nerušila len milosť exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner.


Sulík naznačil, že zrejme zostane len zrušenie milosti voči Kováčovi mladšiemu. "Považujem to za nespravodlivé," poznamenal s tým, že zostane zrejme aj automatické preskúmavanie ústavným súdom. "Keď to má byť cena za kompromis, tak v poriadku, tak nech to je Ústavný súd," doplnil Sulík. Potvrdil aj to, že v otázke, kto bude pred ústavným súdom zastupovať parlament, padli mená poslanca Petra Kresáka z Mosta-Híd a právnika Petra Kubinu.


Predseda NR SR Andrej Danko povedal, že zrušenie Mečiarových amnestií je na veľmi dobrej ceste. "Vytvoril sa mechanizmus, aby sme raz a navždy tento problém pochovali, aby sme vyriešili túto traumu," uviedol šéf parlamentu.
Danko potvrdil, že koalícia vie splniť niektoré z požiadaviek opozície. Výhrady nemá ani k požiadavke zábezpeky, že nebude možné brať amnestované skutky ako premlčané. Všetky požiadavky však koalícia opozícii nesplní. "Je dôležité hľadať konsenzus," doplnil Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok