Bob Dylan si mesiace po udelení predsa len preberie Nobelovu cenu

TA3 ČTK
29.3.2017 13:57

Americký hudobník Bob Dylan si cez víkend prevezme v švédskej metropole Stockholm Nobelovu medailu a diplom, ktoré mu ako držiteľovi Nobelovej ceny za literatúru z roku 2016 patria.

Bob Dylan si mesiace po udelení predsa len preberie Nobelovu cenu
SITA/AP

Podľa agentúry AFP to uviedla štátna tajomníčka Švédskej akadémie Sara Daniusová. Dylan v decembri neprišiel na slávnostné odovzdávanie cien a ani neposlal nikoho, kto by zaňho ocenenie prevzal. Pesničkár iba napísal reč, ktorú na ceremoniáli prečítali.

"Švédska akadémia a Bob Dylan sa dohodli na stretnutí počas tohto víkendu" v Stockholme, kde americký spevák bude koncertovať, napísala Daniusová na svojom blogu. "Bude to súkromné stretnutie, bez prítomností médií," dodala Daniusová.

Osemdesiatpäťročný Dylan, vlastným menom Robert Zimmerman, je prvým pesničkárom, ktorý prestížnu Nobelovu cenu dostal. Švédska akadémia ho vyznamenala za vytváranie poetických novotvarov vo veľkej tradícii amerického pesničkárstva.

Akadémia sa stretla s rozporuplnými reakciami vo vzťahu k tomuto rozhodnutiu. Kým niektorí tento nevšedný výber hudobníka privítali, iným pripadal absurdný. Dylan cenu síce prijal, ale následne sa ospravedlnil, že sa na odovzdávaní cien 10. decembra nezúčastní, pretože mu to nedovoľujú iné záväzky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok