NATO sa rozšíri o ďalšiu balkánsku krajinu. Vstup odobril americký senát

TA3 TASR
29.3.2017 07:28

Členovia amerického Senátu ratifikovali drvivou väčšinou hlasov vstup Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie. Pristúpenie tejto balkánskej krajiny k NATO odobrili v dlho očakávanom hlasovaní, ktoré oddialili námietky niektorých republikánskych senátorov, pomerom hlasov 97:2.

Očakáva pozitívny vplyv na okolité krajiny

Na rýchlu ratifikáciu vstupu Čiernej hory do NATO vyzval Senát ešte začiatkom marca aj americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. V liste adresovanom senátnym lídrom datovanom 7. marcom zdôraznil, že takýto krok je vo "výsostnom záujme Spojených štátov".

K odobreniu vstupu zo strany USA malo podľa Tillersona nutne dôjsť ešte pred nadchádzajúcim summitom tejto transatlantickej bezpečnostnej organizácie, ktorý sa bude konať koncom mája.

Tillerson v liste vyjadril presvedčenie, že členstvo Čiernej Hory v Severoatlantickej aliancii bude mať pozitívny vplyv aj na susedov tejto malej balkánskej krajiny. Domnieval sa tiež, že tento krok posilní integračné snahy a demokratické reformy a podporí obchod, bezpečnosť a stabilitu na Balkáne.

Obávajú sa Trumpa

Posledným krokom zo strany USA je oficiálne podpísanie protokolu o pristúpení Čiernej hory do NATO americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý sa k utorňajšiemu hlasovaniu v Senáte doposiaľ nevyjadril, informovala agentúra Reuters.

Niektorí čiernohorskí predstavitelia pritom pred časom vyslovili obavy, že by sa práve Trump mohol postaviť proti členstvu Čiernej Hory v NATO. Nový šéf Bieleho domu totiž deklaroval snahu o zlepšenie vzťahov s Ruskom, ktoré pomerne ostro vystupuje proti ďalšiemu rozširovaniu Severoatlantickej aliancie.

Vstup Čiernej Hory do NATO musí ratifikovať všetkých 28 členských krajín aliancie. Okrem USA proces ratifikácie ešte musia dokončiť Holandsko, kde sa už parlament vyjadril v prospech ratifikácie, a Španielsko, kde na túto tému momentálne prebiehajú politické diskusie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok