Škótov čaká referendum o nezávislosti, parlament dal návrhu zelenú

TA3 TASR
28.3.2017 18:32

Škótsky parlament schválil návrh premiérky Nicoly Sturgeonovej na usporiadanie druhého, právne záväzného referenda o nezávislosti Škótska. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Potrebujú súhlas Londýna

Za Sturgeonovej návrh hlasovalo 69 poslancov škótskeho parlamentu, 59 sa vyslovilo proti. Sturgeonová má v pláne vypísať druhé referendum o odchode Škótska zo Spojeného kráľovstva medzi jeseňou 2018 a jarou 2019. Na to však potrebuje súhlas Londýna.

V prvom referende o nezávislosti, ktoré sa konalo v roku 2014, sa 55 percent Škótov vyslovilo za zotrvanie svojej krajiny v Spojenom kráľovstve. Napriek tomu, že Británia ako celok hlasovala vo vlaňajšom júnovom referende za odchod z Európskej únie, Škótsko a Severné Írsko boli proti a pomerne veľkou väčšinou hlasov sa vyslovili za zotrvanie Spojeného kráľovstva v Únii. Podľa Sturgeonovej to Škótov oprávňuje v novom referende rozhodnúť, či chcú byť súčasťou Británie aj po jej odchode z EÚ.

Úspech nového referenda je otázny

Sturgeonová pred hlasovaním v škótskom parlamente uviedla, že Škóti majú právo rozhodnúť o svojej budúcnosti ešte predtým, ako Británia vystúpi z EÚ. Britská premiérka Theresa Mayová totiž v stredu iniciuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa oficiálne spustí najmenej dva roky trvajúci proces Brexitu.

"Budúcnosť Škótska by mala byť v jeho rukách," povedala pred hlasovaním Sturgeonová, ktorej výzvu na vypísanie nového referenda podporili okrem jej vlastnej Škótskej národnej strany aj Zelení. Škótski konzervatívci a labouristi hlasovali proti.

Dôvodom pre nové referendum je to, že Mayová si zvolila cestu tzv. tvrdého Brexitu. Škótsko chce však zostať aspoň členom jednotného európskeho trhu, s tým ale Mayová kategoricky nesúhlasí a Edinburghu ponúka presun ďalších kompetencií. Úspech nového referenda je otázny, pretože najnovšie prieskumy ukazujú, že proti odtrhnutiu Škótska je stále väčšina občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok