Briti majú novú jednolibrovku. Ako prvá minca obsahuje hologram

TA3 TASR
28.3.2017 12:29

Británia uviedla do obehu novú jednolibrovú mincu. Je tenšia, ľahšia a o niečo väčšia ako doterajšia minca a predovšetkým bezpečnejšia. Obsahuje totiž veľa prvkov, ktoré by mali zabrániť jej falšovaniu.

Briti majú novú jednolibrovku. Ako prvá minca obsahuje hologram
ČTK

Najbezpečnejšia minca sveta

Ide pritom o prvú výmenu librovej mince od jej uvedenia do obehu v roku 1983. Nová minca nie je okrúhla, ale má 12 hrán a okrem portrétu kráľovnej Alžbety II na jednej strane sú na nej symboly Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska na strane druhej.

Obsahuje množstvo bezpečnostných prvkov, napríklad mikroskopické písmo na vonkajšom okraji čelnej strany a tiež hologram, ktorý sa doteraz používal len pri papierových bankovkách. Symbol libry Ł sa pri pohľade z iného uhlu zmení na číslo 1.

Britské ministerstvo financií v tejto súvislosti uviedlo, že nová bimetalová librová minca je "najbezpečnejšou mincou na svete". Približne 3 % doterajších librových mincí sú totiž falzifikáty.

Pripravovali sa niekoľko rokov

"Staré" a nové mince budú spoločne v obehu zhruba šesť mesiacov, presnejšie do 15. októbra. Dovtedy musia staré mince ľudia buď minúť, alebo vymeniť v banke. Nová librová minca má rovnaký tvar ako populárna trojpencová minca, ktorá bola uvedená do obehu v roku 1937 a stiahnutá v roku 1971.

Bimetalové librové mince vyrazila mincovňa Royal Mint v Llantrisante v južnom Walese. Británia sa na výmenu librovej mince pripravovala niekoľko rokov. Výmena totiž neznamená len zmenu podoby, ale musia sa jej prispôsobiť aj automaty na mince, čo môže napríklad v prípade parkovacích automatov spôsobiť mnohé komplikácie.

Vydavateľ platobných kariet Mastercard odhaduje, že Briti pre výmenu librovej mince utrpia straty vo výške približne 1,1 miliardy libier (1,27 miliardy eur) v podobe zabudnutých mincí v prasiatkach, džbánoch a iných "úkrytoch".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok