Tesco zaplatí vyše stomiliónovú pokutu. Nadhodnotilo si zisky

TA3 TASR
28.3.2017 11:15

Britský maloobchodný reťazec Tesco sa dohodol s úradmi, že zaplatí pokutu vo výške 129 miliónov libier, v prepočte 149,3 milióna eur, za účtovný škandál, pri ktorom nadhodnotil svoje zisky.

Zažalovali ich akcionári

Tesco zažalovali akcionári, ktorí žiadali od reťazca odškodné za straty spôsobené účtovným škandálom. Spoločnosť v auguste 2014 zverejnila nadhodnotené výsledky za 1. polrok, pričom jej zisk bol v skutočnosti o 263 miliónov GBP nižší, ako tvrdila.

Sieť supermarketov musí v rámci urovnania sporu splniť aj ďalšie požiadavky Úradu pre vážne podvody a Úradu pre finančnú etiku.

Zneužili postavenie na trhu

Tesco napríklad súhlasilo s obvinením FCA, že zneužilo svoje postavenie na britskom trhu. Súčasťou dohody s FCA o ukončení sporu je aj schéma kompenzácií pre určitých investorov, ktorí kúpili akcie Tesca v čase od 29. augusta do 19. septembra 2014.

Podľa tejto schémy im reťazec zaplatí odškodné vo výške 24,5 pence na akciu plus úroky vo výške 1,25 % ročne v prípade tzv. inštitucionálnych investorov a 4 % v prípade maloobchodných investorov.

Témy: Tesco investor
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok