V austrálskom Jurskom parku našli najväčšiu stopu dinosaura

TA3 ČTK
28.3.2017 10:46

Vedci objavili na severozápadnom pobreží Austrálie odtlačky stôp 21 druhov dinosaurov. Niektoré z nich sú podľa agentúry AFP staré až 140 miliónov rokov.

V austrálskom Jurskom parku našli najväčšiu stopu dinosaura
SITA/AP (ilustračné foto)

Podmienkou je odliv

Na tomto mieste našli aj najväčšiu dinosauriu stopu na svete - odtlačok nohy sauropóda meria 1,7 metra. Pôvodne tomuto "Jurskému parku" hrozil zánik pre spracovanie zemného plynu. Vďaka výskumu však bolo miesto vyhlásené za národné dedičstvo.

Tím paleontológov Queenslandskej univerzity a Univerzity Jamesa Cooka skúmal na 25 kilometrov dlhom pobreží mysu James Price Point v severozápadnej Austrálii tisíce odtlačkov stôp, ktoré je možné sledovať len počas odlivu.

Steve Salisbury z Queenslandskej univerzity vyhlásil, že ide o najpestrejší súbor dinosaurích stôp na celej planéte. "Nemá vo svete obdobu," povedal. "Ide o veľmi dôležité nálezisko, je to stopa dinosaurov na západnom kontinente a jediný zdroj toho, čo vieme o ich faune v prvej polovici kriedy, teda pred zhruba 146 až 73 miliónmi rokov," doplnil.

Stovky hodín výskumu

Vedci sa od roku 2011 do roku 2016 venovali výskumu viac ako 400 hodín. Identifikovali 21 typov odtlačkov zastupujúcich štyri hlavné skupiny dinosaurov. "Našli sme päť typov stôp dravých dinosaurov, najmenej šesť typov odtlačkov bylinožravých sauropódov s dlhým krkom, štyri typy stôp bylinožravých dvojnohých ornitopódov a šesť typov stôp takzvaných obrnených dinosaurov," upresnil Steve Salisbury.

Stopám hrozila skaza, pretože oblasť si v roku 2008 vyhliadla západoaustrálska vláda ako vhodné miesto na spracovanie plynu. Akonáhle sa to dozvedeli domorodí správcovia lokality, spojili sa s paleontológmi, aby stopy preskúmali.

Tieto stopy figurujú aj v domorodom "piesňovom cykle", vďaka ktorému sa z generácie na generáciu odovzdávajú príbehy, rituály, pravidlá a zákony. V roku 2011 bolo miesto vyhlásené za národné dedičstvo a od veľkého projektu spracovania plynu sa upustilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok