Poslanci posunuli zrušenie Mečiarových amnestií do druhého čítania

TA3 SITA TASR
28.3.2017 09:17

Podarí sa poslancom zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara z konca 90. rokov, ktoré sú považované za jeden z najkontroverznejších politických činov v slovenskej politike? Zrušia sa aj individuálne milosti z toho obdobia, ktoré zaručili beztrestnosť napríklad aj podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi? Dianie v parlamente sme s vami sledovali online.

Poslanci posunuli zrušenie Mečiarových amnestií do druhého čítania
SITA/Marko Erd

ONLINE sme ukončili.

20:42 Poslanci v NR SR posunuli vládny návrh na zrušenie Mečiarových amnestií do druhého čítania. Za hlasovalo 112 zo 146 prítomných poslancov.

Za posunutie návrhu do ďalšieho legislatívneho procesu hlasovali poslanci Smeru-SD, Mosta-Híd aj SNS okrem Antona Hrnka, ktorý sa zdržal. Kladne hlasovali aj poslanci Sme rodina, ĽSNS a polovica klubu SaS. Poslanci OĽaNO-NOVA sa zdržali.

bez-nazvu_0a000002-aea9-b5ae.jpg

20:35 Poslanci Národnej rady si minútou ticha uctili pamiatku zosnulého Františka Gauliedera. Urobili tak na návrh šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča.

19:49 Lámať ústavu v skrátenom legislatívnom konaní, naviac v takomto senzitívnom prípade, je nešťastný postup, ktorý spoločenskú, politickú aj odbornú diskusiu skrátil na absolútne a neprijateľné minimum. To môže mať vážne dôsledky. Vyhlásila v pléne NR SR v rozprave k vládnemu návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií poslankyňa Natália Blahová v mene poslaneckého klubu SaS.

Ako uviedla, SaS víta „unikátnu zmenu postoja vládnej koalície“. „My, poslanci za SaS, máme veľký záujem na tom, aby táto obrovská poškvrna našej minulosti neohavila krátku históriu Slovenskej republiky. Máme eminentný záujem na tom, aby prebehol spravodlivý proces, na ktorého konci budú vinníci potrestaní. Lebo štátna moc amnestovala samú seba zo zločinov proti svojim občanom. A to je neospravedlniteľné,“ vyhlásila.

18:50 "Je to nepohodlná situácia vysporiadať sa so zrušením mečiarových amnestií spôsobom, ktorý navrhuje JUDr. Fico a jeho družina. Priznám sa, že mám vážnu dilemu, či to podporiť. Niečo mi hovorí, že by som sa nemala podieľať na populistickom návrhu, ktorý je čistým marketingom JUDr. Fica. Toho Fica, ktorý 10 rokov tvrdil, že mečiarove amnestie sú nezrušiteľné, a ktorému teraz klesajú preferencie. Pozrite si 12 minút o tom, prečo mám dilemu hlasovať ZA. Vopred ďakujem," napísala na facebooku Lucia Nicholsonová.

18:26 Poslanec za SNS Anton Hrnko nepodporí opozičný, ale ani koaličný návrh na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Vyhlásil to v pléne s tým, že sa nechce podieľať na búraní ústavného poriadku, ktorý pomáhal stavať. "S Mečiarom sme mali od začiatku mnohé rozpory najmä o tom, ako treba vykonávať politickú moc. Nikto ma nemôže obviniť, že by som bol stúpencom Mečiara alebo jeho politiky. Ale ako človek, ktorý od začiatku pracoval na vytvorení ústavného systému republiky, som jeden z tvorcov ústavy, musím povedať, že nepodporím ani koaličný, ani opozičný návrh," deklaroval.

Podľa Hrnka je 22 rokov dosť na to, aby sa amnestiami prestali zaoberať politici a venovali sa tomu historici. "Spravodlivosť nie je možné budovať inak ako prostredníctvom práva a zákona. Príliš si vážim česť, svoje meno, zákony a spravodlivosť. História bude hodnotiť každého a ten súd bude tvrdý," myslí si.

Hrnkovi sa tiež nepáčia niektoré pohľady na Mečiarovu éru. "Prvý, kto použil tajnú službu proti protivníkovi, bol prezident Michal Kováč, ktorý dal sledovať Vladimíra Mečiara tajnou službou. Ale nazvať to zločinným režimom mečiarizmu, ako to urobil prezident Andrej Kiska, je nehoráznosť. Bola taká doba. Netreba to ospravedlňovať, ale vysvetľovať. Ale nazvať to zločinným režimom je nehorázne," dodal.

17:08 Poslankyňa za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová v pléne vyjadrila radosť z toho, že Slováci spoločne a vo veľkom počte prejavili svoju túžbu po spravodlivosti. "V živote národa sú takéto okamihy zlomové, vtedy sa rozhoduje, či na krajine ostane kliatba nepotrestaných zločinov alebo sa krajina pohne ďalej. Takmer 20 rokov leží na našom národe ťarcha veľkej nespravodlivosti. Zločin, keď štát unáša, prenasleduje, terorizuje a vraždí svojich vlastných občanov len pre politické ciele jeho čelných predstaviteľov sa dá porovnať s máloktorým iným zločinom," povedala s tým, že práve štát by mal byť zárukou bezpečnosti a dodržiavania zákona a neútočiť na svojich vlastných ľudí.

Pred Mečiarom to podľa nej robili komunisti, ktorí svojich občanov mučili a strieľali. "No v roku 1989 sme si vybrali slobodu, bojovali sme za ňu a verili sme, že za pravdu, za názor a vlastné presvedčenie sa už nebude zatvárať do väzenia, ani mučiť, ani vraždiť. Prišli však Mečiarove roky, keď tí, ktorí sa postavili na odpor proti mafiánskym spôsobom alebo zvráteným privatizáciám, boli zastrašovaní a v prípade Roberta Remiáša aj úkladne zavraždený," povedala s tým, že ľudia, ktorí sa na týchto činoch podieľali, nemohli byť potrestaní.

Podľa nej opozičný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií ústavným zákonom bol jednoduchší a právne čistejší. "Teraz budeme rukojemníkmi Ústavného súdu SR, kde sú sudcovia, ktorí sú priamo spojení s režimom Vladimíra Mečiara, jeden z ústavných sudcov bol poslancom parlamentu za Mečiarovo HZDS."

15:40 Vládny návrh je podľa podpredsedníčky NR SR Lucie Nicholsonovej kampaň Roberta Fica a jeho strany Smer pre klesajúce preferencie. Ako povedala v rozprave, jediný dôvod, prečo je dnes Fico a Smer za zrušenie amnestií, je fakt, že dve tretiny ľudí podľa prieskumov zrušenie amnestií požadujú. „Je normálne, aby sa spamätal po desiatich rokoch a dnes sám predkladal návrh na zrušenie?“ opýtala sa.

Ak budú amnestie zrušené, Nicholsonová neverí, že Vladimír Mečiar a Ivan Lexa budú pykať, ale dožujú podľa nej tam, kde sú, teda Mečiar v Elektre a Lexa pri plnokrvníkoch v Pezinku. Nicholsonová tiež kritizovala, že definitívne môže o amnestiách rozhodnúť ústavný súd. „Vo vyspelých krajinách nie je zákonodarný zbor, ktorý by sa dobrovoľne oddal do rúk ústavného súdu. Žiaden zákonodarný zbor, keď je pri zmysloch, by to nemal urobiť,“ uviedla. Podľa nej navyše hrozí, že ak by sa aj zrušili amnestie Mečiara a milosti prezidenta Michala Kováča, nakoniec bude potrestaný len unesený, teda Michal Kováč mladší.

15:30 Vládny návrh na zrušenie amnestií je podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej dobrým kompromisom, aby sa našlo 90 hlasov na zrušenie Mečiarovych amnestií. Ako povedala v parlamentnej rozprave, tento návrh obhajuje, pretože priama cesta k zrušeniu amnestií ani dnes nemá v pléne podporu 90 hlasov. „Potom stojíme pred otázkou, či o pol roka prídeme s návrhom znova, alebo či sa nepokúsime nájsť dnes také riešenie, ktoré umožní zrušiť amnestie,“ uviedla. Zároveň pripomenula, že návrh na zrušenie amnestií bol predložený osemkrát a nikdy neprešiel.

Žitňanská pripomenula, že rozhodnutia ústavného súdu viackrát kritizovala, alebo mala iný názor na rozhodnutia tohto súdu, čo však nič nemení na tom, že je zo súčasnej diskusie frustrovaná. „Obávam sa situácie, že nesúhlasiac s niektorými rozhodnutiami ústavného súdu chceme spochybňovať inštitúciu, ktorá je kľúčová pre fungovanie liberálnej demokracie. Netrúfam si pri všetkej mojej kritičnosti k rozhodnutiam ústavného súdu všetkých jeho sudcov spláchnuť do jedného vreca a nazvať ich straníckymi nominantmi,“ povedala. Zároveň odmietla, že by vládny návrh prenášal zodpovednosť na ústavný súd, ako to tvrdil poslanec Ján Budaj.

15:00 Ján Budaj víta, že Smer a SNS zmenili postoj k rušeniu amnestií Vladimíra Mečiara. Ako poznamenal v rozprave k návrhu ústavného zákona, Most-Híd postoj nezmenil, lebo vždy hlasoval za zrušenie amnestií. Neverí však, že Béla Bugár alebo ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sú nadšení, ako sa toto rozhodnutie prijíma v skrátenom legislatívnom konaní. „To je v rozpore s Rokovacím poriadkom,“ zdôraznil.

Budaj tiež kritizoval, že cieľom koaličného návrhu je preniesť zodpovednosť zo sály parlamentu na ústavný súd. „Chcú ho vyniesť niekam, kde sú tí, ktorí sa občanom priamo nezodpovedajú. Je to odsunutie zodpovednosti,“ vyhlásil Budaj, ktorý všetkých vyzval, aby sa táto etapa ukončila.

11:52 Poslanci schválili skrátené legislatívne konanie. Za zrýchlený režim na návrh vlády zahlasovalo 80 členov snemovne. Zmenu ústavy a zákona o ústavnom súde  skrátenom konaní podporili koaliční poslanci zo Smeru, SNS a Mosta-Híd a trojica nezaradených Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek.

Koaličný návrh zmeny ústavy má dať parlamentu kompetenciu rušiť prezidentské amnestie alebo individuálne milosti, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu. Ústavný súd má zase dostať právomoc posudzovať rušenie takýchto amnestií. Opozícia skrátené konanie kritizuje.

11:00 Pozrite si aj tlačovú besedu Jána Budaja, na ktorej informoval o aktuálnom stave v súvislosti s amnestiami:

10:05 Opozícia je proti zrýchlenému konaniu pri amnestiách, zopakoval na brífingu aj opozičný poslanec Ján Budaj.

10:00 Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič si myslí, že pozná dôvod skráteného konania. Koalícia chce vraj stihnúť zrušenie amnestií pred 18. aprílom. Vtedy sa totiž koná v Bratislave študentský protikorupčný protest.

09:30 Poslanec SaS Ondrej Dostál uviedol, že Mikuláš Dzurinda na rozdiel od Roberta Fica prejavil úprimný záujem amnestie zrušiť hneď, ako vystriedal Vladimíra Mečiara. Súčasná vláda podľa neho návrh na zrušenie amnestií len finguje a robí to nezákonnným spôsobom. Dostál kritizoval najmä to, že vláda chce dať v rámci rušenia amnestií moc ústavnému súdu.

09:00 Poslanci začali diskutovať o koaličnom návrhu na zrušenie amnestií, o ktorom by mali rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Opozícia skrátené konanie odmieta, na jeho presadenie však koalícii stačia vlastné hlasy. Ak plénum zrýchlený režim odobrí, prvé čítanie bude nasledovať ešte dnes, druhé a tretie je naplánované na štvrtok.

"Je vo verejnom záujme vyrovnať sa s amnestiami čo najskôr, preto vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie," vysvetlila minulý týždeň ministerka Lucia Žitňanská.

Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada má zmenami v ústave dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať ústavný súd. Keď ho odobrí, bude platné.

08:30 Opozícia avizovala, že vládnu iniciatívu na zrušenie Mečiarových amnestií podporí, má však päť pripomienok, ktorými podmieňuje svoje kladné hlasovanie. Prvou je zábezpeka, že nebude možné brať amnestované skutky ako premlčané.

Druhá pripomienka hovorí o spoločnej politickej dohode koalície a opozície na tom, kto bude parlament zastupovať v tejto veci pred ústavným súdom. Opozícia žiada, aby to bola dôrazná obhajoba zrušenia amnestií a aby zástupca mohol predkladať námietky zaujatosti voči niektorým ústavným sudcom.

Ďalšia podmienka opozície je, aby sa nerušila len milosť exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner. Štvrtou pripomienkou je, aby ÚS nezačal o amnestiách konať ex offo, ale až v prípade, ak sa naň obráti 30 poslancov NR SR.Piata pripomienka znie, aby vedľajším účastníkom konania pred ÚS bol prezident aj vláda.

"Budeme hlasovať len za také znenie, o ktorom budú poslanci presvedčení, že smeruje k skutočnému nie fiktívnemu zrušeniu Mečiarových amnestií," deklaroval Ján Budaj. "Naozaj sa chceme dohodnúť. Ak nám schvália pripomienky, bude zjavné, že to myslia vážne," doplnil líder Sme rodina Boris Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok