V Severnom Írsku hrozia predčasné voľby, na ťahu je Londýn

TA3 TASR
27.3.2017 06:57

Katolícko-republikánska strana Sinn Féin sa stiahla z rokovaní o zostavení novej severoírskej vlády na základe výsledkov volieb zo začiatku marca. Stalo sa tak len deň pred vypršaním trojtýždňovej lehoty na sformovanie kabinetu.

V Severnom Írsku hrozia predčasné voľby, na ťahu je Londýn
SITA/AP

Obviňujú Britániu

Odchod z rokovaní, ktoré už podľa nej vyčerpali svoj potenciál, ohlásila v nedeľu líderka Sinn Féin Michelle O'Neillová. Zdôraznila, že za zlyhanie rozhovorov sú zodpovední unionisti a britská vláda, ktorí podľa nej odmietajú vziať do úvahy zmeny v rozložení politických síl po predčasných parlamentných voľbách z 2. marca.

Protestantská Demokratická unionistická strana v nich síce zvíťazila, keď získala 28 z celkove 90 parlamentných kresiel. Bolo to však výrazne menej než v predchádzajúcich voľbách, takže len tesne porazila Sinn Féin, ktorý získal 27 poslancov.

Podľa O'Neillovej jej strana odchádza z koaličných rokovaní; nemieni ani nominovať svojho zástupcu do spoločnej vlády, čo by umožnilo jej ďalšie pokračovanie.

Dve možné riešenia

V prípade, že k vytvoreniu spoločnej autonómnej exekutívy nedôjde do dnešného (27. 3.) poludnia, budú v hre dve možnosti riešenia situácie: buď opakovanie volieb alebo prechod Severného Írska pod priamu správu Londýna. Príslušné rozhodnutie bude na britskej vláde.

Predčasné voľby v Severnom Írsku vypísala britská vláda po tom, ako strana Sinn Féin odmietla nominovať nového vicepremiéra, ktorý by nahradil Martina McGuinnessa a spolupracoval s premiérkou Arlene Fosterovou z DUP.

Sinn Féin požaduje Fosterovej odchod v súvislosti so škandálom okolo nadmernej štátnej podpory programu využívania obnoviteľných zdrojov energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok