Novou správkyňou Hongkongu sa stala favoritka Pekingu, správa vyvolala protesty

TA3 TASR
26.3.2017 08:59

Hongkong dostal novú 59-ročnú správkyňu, ktorá je zástankyňou zbližovania s Čínou. Za predsedníčku výkonného orgánu osobitnej správnej oblasti Hongkong elitný volebný orgán zvolil Pekingom podporovanú skúsenú političku Carrie Lamovú.

Lamová je pragmatická politička

Noviny South China Morning Post informovali, že Lamová dostala 777 hlasov, jej protikandidát John Tsang 365 hlasov a tretí kandidát, sudca vo výslužbe Woo Kwok-hing 21 hlasov. Voľby boli prvé od obrovských prodemokratických protestov v Hongkongu v roku 2014, vyvolaných nesúhlasom s volebným systémom.  Systém, v ktorom hlasuje elitná skupina voliteľov, bol kritizovaný ako nereprezentatívny, keďže Hongkong má 7,3 milióna obyvateľov.

Väčšina voliteľov uprednostňuje vlastné obchodné záujmy a záujmy ústrednej vlády pred záujmami obyvateľov.
Lamová je výkonná a pragmatická politička a jej zvolenie neprekvapilo. V doterajšej administratíve zastávala druhú najvyššiu funkciu.

Rodinné dôvody

U Hongkončanov je však neobľúbená, pretože ju považujú za splnomocnenkyňu Pekingu a odtrhnutú od života bežných ľudí. Jej protikandidát Tsang je na rozdiel od nej u bežných ľudí veľmi populárny pre svoju nekonfliktnú povahu a obratné využívanie sociálnych sietí. Dali mu prezývku Pringles alebo v kantončine Strýko Čips pre jeho výrazné fúzy, ktorými pripomína maskota uvedených čipsov.

Lamová prevezme funkciu šéfky Hongkongu od Liang Čen-jinga, ktorý sa neuchádzal o druhý mandát  - oficiálne z rodinných dôvodov. Politickí analytici však podozrievajú, že ho Peking vyzval, aby umožnil zvolenie menej kontroverznej osobnosti.

Členmi elitného hongkonského volebného orgánu sú napríklad obchodní magnáti ako je najbohatší človek v Hongkongu Li Ka-šing a zástupcovia rôznych priemyselných a obchodných skupín. Ďalej sú členmi tohto orgánu poslanci hongkonského parlamentu a celočínskeho parlamentu za Kongkong a je tam aj zopár prodemokratických stúpencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok