Nálety v Sýrii sa zintenzívnili, zahynuli civilisti vrátane niekoľkých detí

TA3 TASR
25.3.2017 18:03

Osem detí sa nachádzalo medzi najmenej 32 ľuďmi zabitými pri náletoch na dve rôzne oblasti v Sýrii, ovládané povstalcami. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

Nálety v Sýrii sa zintenzívnili, zahynuli civilisti vrátane niekoľkých detí
SITA/AP

Cieľom bola aj väznica

Neidentifikované stíhačky zasiahli hlavnú ulicu v povstaleckom meste v oblasti Východná Ghúta pri okraji sýrskej metropoly Damask. O život prišlo 16 civilistov a 60 ďalších ľudí utrpelo zranenia. V posledných dňoch sa zintenzívnili boje medzi vládnymi vojakmi a povstalcami v Damasku aj v jeho okolí, keďže každá strana konfliktu sa tam snaží dobyť ďalšie územie.

Na iných miestach Sýrie zahynulo v noci pri podozrivých ruských náletoch na povstaleckú baštu v severozápadnom meste Idlib takisto 16 ľudí. Uviedlo to SOHR, ktoré zhromažďuje informácie pomocou siete aktivistov pôsobiacich priamo v Sýrii.

Letecké útoky cielili na štvrť v Idlibe, kde sa nachádza väznica. Medzi zabitými boli väzni, dozorcovia a ďalší zamestnanci, oznámilo SOHR. Idlib je hlavné mesto rovnomennej provincie, ktorá je väčšinou v rukách povstalcov, vedených skupinou Džabhat Fath aš-Šám napojenou na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.

Nové násilie a mierové rozhovory

Rusko, veľký spojenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podniká nálety v Sýrii od septembra 2015. V posledných mesiacoch zintenzívnila nálety v provincii Idlib koalícia vedená Spojenými štátmi, ako aj režim podporovaný Ruskom, napísala dnes tlačová agentúra DPA.

Skupina Džabhat Fath aš-Šám a extrémistická organizácia Islamský štát sú vylúčené z prímeria, vyrokovaného Ruskom a Tureckom, ktoré začalo v Sýrii platiť koncom vlaňajšieho decembra. Najnovšie násilie prebieha práve v čase nového kola mierových rozhovorov sýrskej vlády a opozície v Ženeve, ktoré sprostredkovala Organizácia Spojených národov.

Sýrsky konflikt sa začal v marci 2011 pokojnými protivládnymi protestmi, ktoré však vyústili do rozvinutej vojny medzi sýrskym režimom, opozičnými povstalcami, kurdskou menšinou žijúcou v regióne a džihádistami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok