Lídri EÚ podpísali na jubilejnom summite Rímsku deklaráciu

TA3 TASR SITA ČTK
25.3.2017 08:45

Dnes je deň kedy máme byť hrdí a oslavovať, povedal predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani v Ríme na slávnostnom summite šéfov štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie pri príležitosti 60. výročia od vzniku spoločnej Európy - podpísania Rímskych zmlúv.

Únia spojila sily

"Stáli sme tu šiesti a teraz nás je tu 27," otvoril svoj prejav predseda talianskej vlády Paolo Gentiloni. "Zažili sme 60 rokov mieru a európsky projekt je pre nás veľkým úspechom." Predseda Európskej rady Donald Tusk sa vo svojom vystúpení nevyhol osobnej reflexii: spomenul obdobie druhej svetovej vojny a pokračoval obdobím "komunistického režimu".

V tom čase sa podľa neho všetci z jeho regiónu "s nádejou obracali na Západ a verili v sen, ktorý chceli žiť". "Európska únia nie je o sloganoch, nie je o ziskoch." Únia podľa Tuska pre všetkých predstavuje záruku slobody, dôstojnosti a demokracie. "Takmer pol života som žil v krajine, kde nebolo povolené myslieť slobodne."

Únia podľa neho predstavuje sériu spoločných hodnôt a demokratických štandardov. "Spoločná viera v ľudské práva, slobodu zhromažďovania a právneho štátu, toto je skutočný základ našej jednoty," zdôraznil Tusk. Zároveň varoval, že zničiť mier a slobodu je veľmi jednoduché a môže sa to stať veľmi rýchlo.

Výzvou je solidarita

Európska únia podľa predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera vznikla z popola dvoch svetových vojen. Odchod Británie z EÚ označil za "tragédiu" a oslavy 60. výročia podpísania jej zakladajúcich zmlúv bez účasti Británie za "veľmi smutný okamih". Juncker ďalej poznamenal, že Únia "sa musí sústrediť na veľké záležitosti" a nestrácať sa v detailoch.

"Musíme zaručiť silnú a jednotnú budúcnosť," zdôraznil predseda maltskej vlády Joseph Muscat. Európa sa podľa Muscata mení a budúcnosť EÚ by preto mala odrážať potreby a špecifiká každého jedného štátu. Jednotný trh je podľa neho jednoznačným benefitom. Naopak, "náš najväčší deficit je integrácia, ktorú by sme mali zefektívniť", upozornil s tým, že nerobiť nič nie je jedna z možností. Za najväčšiu výzvu do budúcnosti považuje solidaritu.

Taliansky premiér Paolo Gentiloni povedal, že lídri EÚ si musia vyslúžiť podporu svojich 500 miliónov občanov a ubrániť sa pred narastajúcim nacionalizmom na kontinente vytváraním pracovných príležitostí a eliminovaním sociálnej nerovnosti.

Mayová medz lídrami nesedela

Gentiloni tvrdo kritizoval EÚ za meškanie pri riešení migračnej krízy a pri vytváraní nových pracovných miest. "Musíme si znova získať dôveru našich občanov" stimuláciou hospodárskeho rastu, obmedzovaním chudoby a sociálnej nerovnosti.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová povedala, že vidí "Európu, ktorá obhajuje slobodu, demokraciu a vládu zákona," ale dodala, že "európsky projekt čelí mnohým výzvam a nedostatkom." Malmströmová, ktorá je Švédka, dnes na svojom blogu napísala, že ľudia by na 60. výročie Únie mali hovoriť o tom, čo chcú. "Chceme oslavovať dialógom namiesto konfliktom, vytvárať budúcnosť, ktorú budeme môcť s čistým svedomím odovzdať budúcim generáciám."

Medzi prítomnými lídrami nesedela britská premiérka Theresa Mayová. Británia totiž deklaruje, že oficiálny proces vystúpenia z Únie odštartuje 29. marca, iba niekoľko dní po skončení rímskeho summitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok