Armáda zlikvidovala staré a nepotrebné letecké strely

SITA
24.3.2012 16:21

Armáda už zlikvidovala všetky staré letecké rakety, ktoré už nepotrebovala a boli po dobe životnosti. Odpaľovanie tejto munície trvalo šesť týždňov, robili ho na leteckej strelnici vo výcvikovom priestore Kuchyňa na Záhorí.

Armáda zlikvidovala staré a nepotrebné letecké strely
SITA

Ako informoval hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga, pyrotechnici bezpečne v pripravených jamách odpálili 55 leteckých riadených rakiet typu CH-25, CH-29, CH-58 a 88 leteckých neriadených rakiet typu S-24B. „Je to najúspornejší spôsob ničenia leteckej munície. Delaborácia, teda rozkladanie striel na neškodné časti, by bola nákladnejšia,“ konštatoval Vanga. Táto munícia pochádza ešte z 80. rokov minulého storočia a bola určená na podvesenie pod ruské stíhačky SU-22. Tieto už ozbrojené sily vo výzbroji nemajú, takže nie je možné vystrieľať ich v rámci výcviku. „Navyše ide o muníciu, ktorá by si v prípade streľby z podvesu lietadla vyžadovala rozľahlý výcvikový priestor, aký na Slovensku nemáme,“ upozornil Vanga.


Letecké strely ničili v pripravených jamách, do ktorých ich ukladali. Potom na ne dali nálož a zasunuté rozbušky so zápalnicou. Pyrotechnici napokon opatrne jamu zasypali a po prípravnej fáze odpálili. Pyrotechnici pri tejto práci prešli odborným výcvikom. Slovensko je v NATO líderskou krajinou pre oblasť likvidácie nevybuchnutej munície, aj v misii ISAF v Afganistane máme nasadených vojenských špecialistov na likvidáciu výbušnín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok