Film o bohatstve ruského premiéra videli milióny ľudí, chystá sa protest

TA3 ČTK
24.3.2017 17:00

Napriek vyhrážkam polície a kritike Kremľa ruská opozícia trvá na svojom zámere zorganizovať v nedeľu demonštráciu proti korupcii, ktorú iniciuje aktivista Alexej Navaľnyj. Protestný pochod sa má uskutočniť v takmer stovke ruských miest, v Moskve si organizátori za miesto akcie zvolili Tverskú triedu v srdci mesta. Moskovská radnica demonštráciu nepovolila.

Film o bohatstve ruského premiéra videli milióny ľudí, chystá sa protest
SITA/AP

Varujú pred provokáciami

Moskovskí zástupcovia Navaľnému podľa agentúry Interfax navrhli pre túto akciu dve iné miesta v meste, ale vodca ruskej opozície návrhy odmietol s tým, že neprišli v zákonnej lehote. „Budeme sa držať plánu, pochod bude na pôvodne ohlásenom mieste,“ napísal Navaľnyj na sociálnych sieťach. Zrušiť sa podarilo iba stretnutie, ktoré chceli protivládni aktivisti usporiadať na záver svojho pochodu.

Navaľnyj, ktorý chce kandidovať v prezidentských voľbách, organizuje demonštráciu krátko po zverejnení filmu, ktorý obviňuje premiéra Dmitrija Medvedeva zo zneužitia úradu a obohacovania sa na úkor štátu. Medvedev vraj ovláda obrovské pozemky v elitných lokalitách, vlastní dve jachty, byty v historických vilách alebo vinárstvo v Taliansku.

Polícia Moskovčanov varovala, že v prípade účasti na pochode, môže dôjsť k ohrozeniu ich bezpečnosti. „Oficiálne varujeme, že akcia je protizákonná a vzniká riziko provokácie s cieľom narušiť verejný poriadok,“ uviedla moskovská polícia vo svojom vyhlásení. Spoluzodpovednosť za bezpečnosť občanov vraj nesú aj organizátori akcie, ktorých polícia včas varovala.

Reagoval aj Kremeľ

Na ohlásený pochod centrom Moskvy reagoval aj Kremeľ. Hovorca prezidenta Vladimira Putina označil akciu za provokáciu a porušenie zákona. „Výzvy organizátorov k účasti na pochode sú nezákonné, nejde o nič iné ako o provokáciu,“ vyhlásil hovorca Dmitrij Peskov a pochválil policajtov za “korektnú“ prácu.

Podľa ruských opozičných médií sa Kremeľ obáva, že sa zopakuje situácia spred piatich rokov, kedy po prezidentských voľbách, ktoré rozhodli o Putinovom návrate do Kremľa, vyšli do ulíc Moskvy desaťtisíce demonštrantov. Protesty prerástli v násilie, pri ktorom polícia zatkla množstvo ľudí a neskôr viacerých odsúdili na roky väzenia.

Podľa moskovského rozhlasu sa pripravujú protestné demonštrácie v zhruba stovke ďalších ruských miest. V 65 z nich miestne úrady akciu nepovolili a v Chabarovsku, Saransku alebo Orenburgu pod rôznymi zámienkami postihli ich organizátorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok