K zabitiu ruských gardistov v Čečensku sa prihlásil Islamský štát

TA3 TASR
24.3.2017 13:03

Extrémistická organizácia Islamský štát sa prihlásila k zodpovednosti za zabitie šiestich príslušníkov ruskej Národnej gardy v autonómnej Čečenskej republike na juhu Ruskej federácie.

K zabitiu ruských gardistov v Čečensku sa prihlásil Islamský štát
Ilustračná fotografia: SITA/AP

Prenikli do kasárne

Skupina ozbrojených mužov zaútočila na kasárne jednotky ruskej Národnej gardy okolo 00.30 hod stredoeurópskeho času v čečenskom Naurskom okrese, severozápadne od čečenského hlavného mesta Groznyj. Ozbrojenci zrejme chceli využiť hustú hmlu, ktorá v tom čase oblasť zahalila. Útočníci a členovia gardy utrpeli rovnaké straty na životoch, informovali štátne médiá.

Islamský štát napísal vo vyhlásení, že šiestim "vojakom kalifátu" sa podarilo vtrhnúť na základňu ruskej Národnej gardy v Čečensku a zabiť tam šiestich ruských príslušníkov a zraniť ďalších troch. Národnú gardu s približne 400.000 príslušníkmi vytvoril ruský prezident Vladimir Putin vlani z dovtedajších jednotiek ministerstva vnútra.

Vyzvala k lepšej spolupráci

Rusko bojovalo v posledných desaťročiach, po páde Sovietskeho zväzu, v dvoch vojnách proti separatistom v Čečensku. V okolitých regiónoch prebieha islamistické povstanie v miernej podobe, ale Čečensko, ovládané proputinovským vodcom Ramzanom Kadyrovom, bolo v nedávnych rokoch pomerne pokojné.

Ruský prezident Putin sa k útoku vyjadril na stretnutí s francúzskou prezidentskou kandidátkou Marine Le Penovou v Kremli. "Tak skoro po tragédii v Londýne, sa stala tragická udalosť v Čečensku... Musíme vnímať túto hrozbu s otvorenými očami a spojiť sily v boji proti terorizmu," povedal Putin podľa textu zverejneného Kremľom. Krajne pravicová kandidátka v budúcomesačných francúzskych prezidentských voľbách Le Penová vyhlásila, že Francúzsko a Rusko by mali tesnejšie spolupracovať v boji proti medzinárodnému terorizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok