V parlamente premietnu film Únos, vystúpia aj viacerí herci

TA3 TASR
22.3.2017 16:59

Film Únos a diskusia o zrušení Mečiarových amnestií. To čaká účastníkov štvrtkovej (23.3.) akcie "Zrušme Mečiarove amnestie, osloboďme spravodlivosť", ktorá sa uskutoční od 11.30 h v kinosále Národnej rady SR.

V parlamente premietnu film Únos, vystúpia aj viacerí herci
SITA/Marko Erd

Prídu aj odborníci

Akcia sa bude konať pod záštitou podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej, poslancov Jána Budaja a Petra Kresáka. O problematike rušenia Mečiarových amnestií majú diskutovať odborníci na ústavné právo, vrátane signatárov výzvy na zrušenie týchto amnestií.

Vystúpiť majú aj umelci, napríklad herci Maroš Kramár, ktorý hrá vo filme Únos postavu Predsedu, či Kristína Farkašová a Richard Stanke a aj režisér Nikita Slovák.

"Chceme pri otázkach budovania štátu hľadať spoločnú reč," vysvetlil dôvod akcie Budaj. Experti budú podľa jeho slov hovoriť o tom, čo by mohlo poslancov zneisťovať na koaličnom či opozičnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií. "Herci možno povedia, ako to vnímajú ľudia mimo parlamentu, verejnosť, s ktorou oni prichádzajú do kontaktu," doplnil.

Na stole sú dva návrhy

Ďuriš Nicholsonová v súvislosti s dvomi návrhmi na zrušenie amnestií pripomenula, že sa vedú diskusie o podpore návrhov, opozícia má ku koaličnému viaceré pripomienky. Poslanci začnú o zmenách umožňujúcich zrušenie Mečiarových amnestií rokovať na budúci týždeň v utorok 28. marca.

Na stole sú dve riešenia, opozičné a koaličné. Ján Budaj z OĽaNO-NOVA navrhuje zrušiť Mečiarove amnestie prijatím ústavného zákona. Koalícia predložila balík zmien, ktorý označuje za ústavne čisté riešenie umožňujúce zrušiť amnestie. Koaličný návrh príde na rad pred opozičným a parlament by ho mal prijať v zrýchlenom režime.

Koaličné riešenie je o čosi komplikovanejšie ako Budajovo. Pozostáva z viacerých zmien. Národná rada SR má dostať v Ústave SR právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok