V Bruseli zavládlo ticho, mesto si pripomenulo teroristické útoky

TA3 ČTK SITA
22.3.2017 10:29

Brusel si minútami ticha pripomenul pamiatku 32 obetí vlaňajších teroristických útokov. Najprv na minútu utíchlo letisko Zaventem, druhá pietna pripomienka sa odohrala v stanici metra Maalbeek. Minútu ticha v tej chvíli držali aj ľudia na uliciach, či turisti na bruselskom historickom námestí.

Prišiel aj kráľovský pár

Pred rokom sa najprv dvaja samovražední atentátnici odpálili v odletovej hale bruselského letiska Zaventem, kde zabili 16 ľudí a stovky ich zranili. Mená týchto obetí zazneli pred asi 1500 účastníkmi obradu na parkovisku pred letiskové budovou. Medzi prítomnými bol belgický kráľ Philippe a kráľovná Mathilde, premiér Charles Michel s ministrami, ale predovšetkým pozostalí a zamestnanci letiska, teda kolegovia niektorých z obetí.

Minútu ticha nedržali len účastníci spomienkovej akcie pred letiskom, ale aj ľudia v celom rozsiahlom letiskovom komplexe. Neodlietali ani nepristávali lietadla, pasažierov dočasne neodbavovali.

32 mŕtvych, stovky zranených

Kráľovský pár a ďalší hostia sa potom symbolicky metrom prepravili na uzavretú stanicu metra Maalbeek. Položili tam veniec a prečítali mená obetí. V čase, keď na tomto mieste vlani atentátnik zabil 16 ľudí, držali minútu ticha nielen ľudia na stanici, ale aj v okolitých uliciach a dianie sa zastavilo aj v turistickom centre mesta.

Pred rokom v Bruseli zahynulo celkovo 32 ľudí a viac ako tri stovky utrpeli zranenia. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. V meste naďalej platia prísne bezpečnostné opatrenia a v uliciach hliadkujú vojaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok