Šéf NATO rokoval v Pentagóne, USA poďakoval za podporu aliancie

TA3 TASR
22.3.2017 00:21

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v Pentagóne stretol s ministrom obrany USA Jamesom Mattisom, ktorému poďakoval za jeho "silnú osobnú podporu" Severoatlantickej aliancie.

Vyzdvihli posilňovanie vzťahov

Stoltenberg poznamenal, že Mattis sa 15. februára zúčastnil na stretnutí šéfov obrany členských krajín NATO, kde "vyjadril silnú podporu transatlantickej jednote i transatlantickému vzťahu". Šéf NATO vyzval na posilnenie aliancie "v reakcii na výzvy a nepredvídateľnosť, ktorá nás dnes obklopuje". A zdôraznil, že aliancia je "dobrá pre Európu, ale silné NATO je dobré aj pre Severnú Ameriku".

Mattis v Pentagóne povedal, že "vzťahy nezostávajú rovnaké. Stále sa menia. V tomto prípade sa vzťah posilňuje. Je budovaný na dedičstve spoločných záväzkov a spoločnej obrany a my na to v tejto budove nikdy nezabúdame."

Americké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že sa minister zahraničných vecí Rex Tillerson nezúčastní na aprílovom stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli. Zastúpi ho tam jeho námestník Tom Shannon.

Tillerson nepríde na schôdzu NATO

Tillerson sa vo Washingtone stretne so zástupcami 68 krajín združených v koalícii, ktorá chce poraziť Islamský štát. Očakáva sa tiež, že sa na koaličnej schôdzke stretne so Stoltenbergom, ktorý sa odmietol vyjadriť k možnému vplyvu Tillersonovho rozhodnutia nezúčastniť sa na schôdzke NATO v Bruseli.

Šéf americkej diplomacie síce nepôjde do Bruselu, ale zúčastní sa v dňoch 10.-11. apríla na summite G7 v Taliansku a potom odcestuje do Ruska, potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí.

Odmietol povedať, či sa Tillerson v Moskve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom alebo s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Povedal, že ministerstvo túto cestu ešte oficiálne neoznámilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok