Francúzsky minister vnútra rezignoval, vyšetruje ho prokuratúra

TA3 TASR
21.3.2017 20:19

Bruno Le Roux oznámil, že odovzdal prezidentovi Francoisovi Hollandovi svoju demisiu. Rozhodol sa tak po tom, ako prokuratúra zaoberajúca sa finančnými deliktami začala predbežné vyšetrovanie jeho zamestnávania vlastných dcér na termínované pracovné zmluvy v parlamente.

Vymenovali jeho nástupcu

Prezident vo vyhlásení informoval, že demisiu Le Rouxa prijal a za nového ministra vnútra vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka ministerstva obchodu a cestovného ruchu Matthiasa Fekla.

Súčasná francúzska vláda skončí vo funkcii v máji, keď si Francúzsko zvolí nového prezidenta, pretože Hollande sa rozhodol neuchádzať o druhý mandát.

Le Roux zdôraznil, že pracovné zmluvy jeho dcér boli "v súlade s justičnými pravidlami Národného zhromaždenia" a "zodpovedali práci, ktorú účinne odviedli". Televízna sieť TMC v pondelok upozornila na to, že ministrove dcéry mali 24 dočasných pracovných zmlúv s parlamentom.

Začali vyšetrovanie

Hoci vo Francúzsku zákon politikom povoľuje najímať si na prácu členov rodiny, podľa správy televízie dcéry Le Rouxa nevykonali všetku prácu uvedenú v zmluvách.

Prvýkrát si dcéry najal, keď ešte navštevovali strednú školu. Finančná prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že začala vyšetrovanie a bude ho viesť jej úrad poverený bojom proti korupcii a finančným a daňovým trestným činom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok