Zverejnili plán, ako by mohol vyzerať odchod Británie z Únie

TA3 TASR
21.3.2017 19:35

Britská premiérka Theresa Mayová v súlade s článkom 50 Lisabonskej zmluvy oficiálne oznámi 29. marca spustenie procesu odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Proces by mal trvať maximálne dva roky, do 29. marca 2019.

Zverejnili plán, ako by mohol vyzerať odchod Británie z Únie
SITA/AP

Agentúra Reuters uviedla, že v hrubých obrysoch je už známy kalendár postupných udalostí:

1. Oficiálny list - 25. marca: Lídri 27 členských krajín sa stretnú v Ríme pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv a s cieľom vyjadriť jednotu zostávajúcich členov Únie. Britská premiérka sa rozhodla nezatieniť slávnostnú udalosť a "rozvodový list" podá až na budúci týždeň.

29. marca: Theresa Mayová pošle predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi oficiálny list so žiadosťou o vystúpenie z EÚ.

2. Summit, zásady a odporúčania - 29-31. marca: Donald Tusk bude mať k dispozícii 48 hodín na to, aby šéfom vlád a štátov 27 členských krajín zaslal dokument obsahujúci všeobecné zásady vyjednávania s Britániou.

29. apríla: Mimoriadny summit 27 lídrov EÚ zameraný na konečnú dohodu o zásadách pre záverečné rokovania a na mandát pre hlavného vyjednávača EÚ o Brexite Michela Barniera.

5. mája: Michel Barnier rozošle národným lídrom list s detailnými odporúčaniami o tom, ako by mala prebiehať diskusia s Londýnom.

Máj: Bude zvolaná Rada EÚ pre všeobecné záležitosti len za prítomnosti zástupcov 27 krajín. Rada ministrov odsúhlasí "smernice pre rokovania o Brexite", ktoré budú smerodajné pre Barniera a jeho tím vyjednávačov.

3. Rokovania - Máj-jún: Necelý rok po vlaňajšom júnovom referende o Brexite sa stretnú obe rokovacie strany - Barnier a jeho tím s britskými vyjednávačmi na čele s ministrom Davidom Davisom. K prvým rokovaniam by mohlo dôjsť už v priebehu mája. Na úvod rokovaní sa obe strany musia dohodnúť na tom, ktoré témy treba riešiť ako prioritné.

4. Dohoda o odchode z EÚ - December 2017: Európska komisia chce do konca tohto roka ukončiť jednoduchú dohodu o Zmluve o vystúpení. Jej hlavné témy: faktúra za odchod z EÚ týkajúca sa nesplnených záväzkov Británie; situácia britských občanov v ostatných krajinách EÚ a občanov EÚ v Británii; riešenie mimoriadnych právnych prípadov EÚ a nové pravidlá týkajúce sa režimu hraníc.

5. Budúce vzťahy - Rok 2018: Britská premiérka chce vyrokovať komplexnú dohodu o voľnom obchode s EÚ. Odborníci dvojročné "rozvodové" obdobie nepovažujú za dostatočné pre uzavretie obchodnej dohody. Brusel chce odložiť tieto rokovania až po uzavretí Zmluvy o vystúpení. Londýn sa môže pokúsiť viesť už predtým paralelné obchodné rokovania s niektorými členskými štátmi Únie.

Október 2018: Termín, ktorý si Barnier stanovil pre dokončenie Zmluvy o vystúpení z EÚ. Argumentuje získaním dostatočného času na ratifikáciu dohody Európskym parlamentom a získaním potrebnej väčšiny v Európskej rade. Obe inštitúcie by svoj postoj mali potvrdiť do marca 2019.

Jeseň 2018 - jar 2019: Zámer škótskej vlády vyhlásiť referendum o nezávislosti Škótska, len čo bude uzavretá Zmluva o vystúpení z EÚ. Britská premiérka odmieta myšlienku škótskeho referenda dovtedy, kým Spojené kráľovstvo skutočne neopustí Úniu.

6. Deň "B" - 30. marca 2019: Spojené kráľovstvo oficiálne prestáva byť členom Európskej únie. Podľa Lisabonskej zmluvy tak musí urobiť do dvoch rokov od dňa, keď šéfka vlády odoslala oficiálny list predsedovi Európskej rady. Deň 30. marec 2019 pripadne na sobotu.

Tento dátum však nemusí byť definitívny. K Brexitu by mohlo dôjsť aj skôr, ak sa podarí dosiahnuť konečnú dohodu, a naopak, dvojročná lehota môže byť predĺžená, ak s tým budú súhlasiť všetky strany. Brusel si však želá odchod Británie ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2019, aby táto záležitosť nekomplikovala predvolebnú kampaň a budúce zloženie zákonodarného zboru EÚ.

7. Prechodné obdobie - Britská vláda a členské štáty EÚ pripúšťajú možnosť, že bude potrebné uzavrieť viacero dočasných dohôd, ktoré poskytnú dostatok času na uzavretie komplexnej dohody o obchodných vzťahoch a pre podnikateľské prostredie, aby sa lepšie prispôsobilo situácii po Brexite.

Odhaduje sa, že toto prechodné obdobie by mohlo trvať od dvoch až do piatich rokov od podpísania Zmluvy o vystúpení. Neznámym faktorom v tomto prípade zostáva Škótsko. Ak si Škóti presadia referendum o nezávislosti a rozhodnú o rozvode s Britániou, sami budú potrebovať niekoľko rokov na ujasnenie si nových vzťahov s Londýnom a na prihlášku za člena EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok