Fica vyzvali, aby sa odsťahoval z Bonaparte. Hľadám riešenie, reagoval

TA3 SITA TASR
21.3.2017 16:27

Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA vyzvali premiéra Roberta Fica, aby sa vysťahoval z bytového komplexu Bonaparte nad Bratislavským hradom. Dôvodom je obvinenie podnikateľa Ladislava Bašternáka, od ktorého si má byt prenajímať, z daňových podvodov. Premiér reagoval, že si nové bývanie hľadá, chce sa však už nasťahovať niekde, kde "dožije".

Fica vyzvali, aby sa odsťahoval z Bonaparte. Hľadám riešenie, reagoval
TA3

Premiér hľadá definitívne bývanie

Vyšetrovateľ NAKA obvinil podnikateľa Bašternáka zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Úrad špeciálnej prokuratúry sa k prípadu bližšie nevyjadril, keďže sa vo veci koná. Viaceré médiá informovali, že Bašternák si v minulosti mohol uplatniť neprimeraný odpočet daní v sume približne dva milióny eur v súvislosti s bytmi v komplexe Five Star Residence. Polícia v tejto veci začala minulý rok trestné stíhanie a vykonala niekoľko prehliadok. Či sa obvinenie týka práve tohto skutku, polícia neuviedla.

Práve kauza Bašternák bola dôvodom dlhodobých opozičných protestov z vlaňajška, ktoré sa odohrávali aj pred samotným komplexom Bonaparte. Opozícia privítala obvinenie podnikateľa a vyzvala Fica, aby sa z bytu v Bonaparte vysťahoval.

Fico pred novinármi uviedol, že sa odsťahuje z komplexu Bonaparte vtedy, keď si nájde dom, v ktorom bude bývať do smrti. "Nemám 30 rokov a nie som nejaký dromedár, aby som sa sťahoval každé dve hodiny," povedal. Premiér pred časom vyhlásil, že v prípade vznesenia obvinenia sa pre neho bývanie v byte stane neprijateľným. Premiér si podľa vlastných slov v súčastnosti hľadá "definitívne bývanie", pričom má vyhliadnutých niekoľko lokalít. "Daňový podvodník Matovič ma nebude vyháňať z bytu," vyhlásil.

Predseda vlády zdôraznil, že tým, že si prenajíma súkromný byt za vlastné peniaze, šetrí na rozdiel od prezidenta Kisku peniaze štátu. Ako povedal, jeho súčasný byt je reprezentatívny a prijal v ňom niekoľko premiérov, alebo napríklad predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Podľa Fica je zároveň obvinenie Bašternáka dôkazom, že orgány činné v trestnom konaní si robia svoju robotu. "Rozhodnutie, ktoré bolo urobené, dokazuje, že nikto nikomu nič nebráni," dodal premiér.

Chcú odchod Kaliňáka aj Kováčika

SaS okrem výzvy premiérovi vyzvala aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby odstúpil z funkcie. "Je to človek, ktorý získal od daňového podvodníka Ladislava B. podiel vo firme v účtovnej hodnote minimálne 400.000 za 8000 eur. Preto ministra vnútra vyzývame na okamžité odstúpenie. Je to človek, ktorý tam nemá čo hľadať," vyhlásil na tlačovej konferencii Jozef Rajtár zo SaS. Sulíkovci tiež žiadajú odchod Dušana Kováčika z funkcie špeciálneho prokurátora. Dôvodom je jeho údajná doterajšia nečinnosť aj v politicky citlivých kauzách. 

Liberáli sa chcú pýtať aj to, aká je istota, že konanie voči Bašternákovi nebude ovplyvňované. "Že nebude do neho z najvyšších miest zasahované," poznamenal Ľubomír Galko. Liberálov zaujíma aj to, prečo nie je Bašternák stíhaný väzobne. "Dôvody na útekovú alebo kolúznu, alebo preventívnu väzbu sú relevantné," uviedol Galko. Podľa neho je možné, že by Bašternák mohol z krajiny odísť, keďže na to má dosť peňazí, tiež je hrozba, že by mohol ovplyvňovať svedkov a rovnako by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Galko zároveň poukázal na väzby na politické elity.

Ficovi chce pomôcť so sťahovaním

Obvinenie bolo spracované ešte 16. novembra 2016, čakalo sa len, kedy sa vytiahne, tvrdí zase šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorý sa odvolal na svoje informácie z prostredia Národnej kriminálnej agentúry a priznal, že išlo o únik informácií.

"Dnešný deň je začiatok víťazstva ľudí, ktorí chodili na protesty pred Bonaparte. Som pripravený premiérovi osobne pomôcť so sťahovaním. Pán premiér, je čas, sťahujete sa," povedal na margo Ficovho vyhlásenia z konca februára, že ak bude Bašternák obvinený, z bytového komplexu Bonaparte sa odsťahuje. "V tomto prípade bude pre mňa neudržateľné, ak by došlo k vzneseniu nejakých obvinení. Pokiaľ je to v polohe nejakých diskusií, len čo bude vznesené obvinenie, tak pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať," povedal vtedy Fico v Sobotných dialógoch RTVS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok